Debatt
VALG: Det er få situasjoner hvor man er så ensom som når man som velger står alene i stemmeavlukket og konfronteres med et 20-tall politiske lister og skal velge hvem av dem man vil legge i urnen, skriver Nils-Petter Enstad.
Øystein Lid
De kristne velgerne har talt
To partier med henholdsvis «kristelig» og «kristen» som en del av navnet fikk begge liten oppslutning. Kristelig Folkeparti (KrF) kom for første gang under sperregrensen, og fikk en stortingsgruppe på tre, mens Partiet De Kristne (PDK) endte der de alltid har endt, med en oppslutning i underkant av en halv prosent og ingen representasjon i det hele tatt. Men med en framgang på én promille i forhold til valget for fire år siden, er de egentlig godt fornøyd med seg selv og sitt resultat.
Det har allerede vært gjort flere forsøk på å analysere både resultatene som sådan og hva de skyldtes. Det blir litt som fotballtreneren som skulle forklare hvorfor motstanderlaget vant kampen, og ikke vedkommendes eget lag: – De andre scoret flere mål, var trenerens skarpe analyse.
Slik også med valgresultatene for de to kristelige partiene: De fikk ikke mange nok stemmer, verken samlet eller hver for seg. Av de mer enn tre millioner som avga stemme ved dette valget, brukte 123.792 en av de to kristelige listene. Dette har fått enkelte til å konkludere med at dette er det samlede antall kristne velgere som finnes i Norge.