KANSELLERINGSKULTUR: I 2020 besluttet Studentparlamentet ved Universitetet i Agder at de ikke ønsket at universitetet skulle leie bygg som er eid av et trossamfunn. Dermed forsøkte de å presse universitetet ut av Q42, eid av Filadelfia, Kristiansand. Foto: Silje Rognsvåg /UiA

Pinsehus må også bygges på fjellgrunn

Dessverre har den faste steinen blitt pulverisert til sand og leire foran Filadelfia Kristiansands føtter.

– Jeg tviler på at det har vært en skikkelig risikoanalyse, sier Olav Grytten, økonomiprofessor ved Norges Handelshøgskole (NHH) til Dagen.

Han nevner blant annet Kristiansand Kongressenter Q42 sin beslutning om å droppe alkoholservering. Avholdsmannen Grytten poengterer at ønsket om å la markedskreftene betale, men samtidig fastholde det idealistiske alkoholstandpunktet, ikke går opp økonomisk.

Les også
Slik havnet Filadelfia Kristiansand i økonomisk uføre

For oss i Korsets Seier er det lett å ha sympati med Filadelfias standpunkt, men dessverre er ikke kapitalismen like idealistisk.

Professor i International Business and Development ved Universitetet i Agder, Roy Mersland, påpeker også at Filadelfia undervurderte posisjonen til til Sørlandets relativt nye kulturhus Kilden.

Kort sagt: Ja, på noen punkt er det definitivt mulig å kritisere pinsemenigheten.

Les også
Filadelfia Kristiansand har 93 millioner i gjeld til kreditor - derfor sier de stopp

Samtidig har jeg vondt av Filadelfia for «uløkka» som har rammet dem. Delvis skyldes det at jeg føler meg som en av dem, både som pinsevenn og fordi jeg drømmer om menigheter som er synlige i byen eller bygda si.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men, det er flere grunner til å føle med pinsevennene fra sør, som både Grytten og Mersland nevner. Verden har nemlig forandret seg siden Filadelfia, Kristiansand besluttet å bygge Q42 i 2014.

Spillereglene er endret – noe det var vanskelig å forutse.

Dette er kanselleringskultur.

For de fleste menigheter og bedehus har det vært relativt problemfritt å leie ut sine lokaler, men de siste årene har verden blitt mer polarisert. Kanselleringskultur var et ukjent begrep. Nå er det normen.

Det fikk Filadelfia, Kristiansand merke til gagns da Studentparlamentet ved Universitetet i Agder i januar 2020 varslet at de ikke ønsket å leie bygg som er eid av trossamfunn. Dermed forsøkte de å presse universitetet ut av Q42, påpeker Grytten.

– Det har vært en bølge av boikott av kristne utleielokaler, som Filadelfia har blitt rammet av. I en tid der vi legger vekt på mangfold og toleranse, er det paradoksalt nok noen av de som roper høyest som ikke klarer å gå inn i et lokale som er eid av kristne eller leid av kristne.

Les også
Glemt gull fra nord

Dette er like uflaks som det er urettferdig. Samtidig er det ikke et ukjent konsept for dem som har lest Bibelen:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den unge jøden Daniel utmerket seg som rådgiver og minister i Babylon da sjalu kolleger fikk kong Dareios til å utstede en ny lov. Ingen skulle tilbe andre guder enn kongen av Babylon i tretti dager. Med et pennestrøk var alle troende jøder dødsdømt. Alle forutsetninger var endret. Og Daniel ble kastet i løvehulen.

Dette er kanselleringskultur, riktig nok i en mye mer brutal og primitiv form, men like fullt kanselleringskultur. Konseptet er noe av det absolutt dummeste menneskeheten har funnet på, men den er like fullt en realitet.

En helt ny og eldgammel realitet.