MANGE GRUNNER: «Det er nok mange grunner til at færre kommer til møtene nå enn før covid-19», skriver Sten Sørensen. Bildet viser Gamle Aker kirke i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Gjenåpning av kirkene er i gang

Spørsmål: Men vi ser at færre kommer på møtene. Hva skal vi gjøre?

Det er mange som opplever det du beskriver i disse dager. Det er vanskelig å få alle tilbake til kirken og det er vanskeligere å få folk til å ta ett tak. Hvorfor er det slik og hva gjør vi med det?

Hvorfor?

Det er nok mange grunner til at færre kommer til møtene nå enn før covid-19. Vi skal ikke se bort fra at noen fortsatt er engstelige og holder seg borte av den grunn.

Les også
Bønn for syke

Samtidig er det nok mange som har endret vaner. Det er deilig å være mere hjemme og ta mindre ansvar i kirken. Vaner former oss mer enn vi ofte tenker, og pandemien har vart såpass lenge at det har påvirket våre vaner. Hva kan vi så gjøre med dette?

Ta kontakt

Vi som har bestemt oss for å satse fullt og helt på kirken nå når samfunnet gradvis åpnes, må nok regne med å ta et ekstra tak. Vi tror det er viktig å ta direkte kontakt med dem som vi savner. Det kan være en slik kontakt som skal til.

Dessuten kan en slik kontakt redusere en eventuell barriere mot å oppsøke kirken ved at det bidrar til å reetablere relasjoner.

Attrahere

Forhåpentligvis er vi i en gradvis gjenåpningsprosess. Det er i en slik situasjon vanskelig å «slå på stortromma» med store «happenings». Samtidig tror vi det er nødvendig å være kreativ. Det er viktig å spørre seg om hvilke arrangementer man kan få til slik at det oppleves attraktivt å komme i gang igjen med gudstjenester og møtelivet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Jesus inviterte til stevne – derav sommerstevne

Det kan av og til være et alternativ å få til større arrangementer utendørs utover høsten. Om man vil satse stort, er det sikrere med tanke på smitte å være ute. Så kan det også attrahere noen som synes det er lettere å samles utendørs.

Vaner former oss mer enn vi ofte tenker, og pandemien har vart såpass lenge at det har påvirket våre vaner.
Sten Sørensen

Nye interesserte?

Mange kirker har satset betydelige ressurser under pandemien på å ha digitale gudstjenester og samlingspunkt. Vi tror nok at det har vært en del som har sett og lyttet til disse arrangementene som vanligvis ikke går i kirken. Kan vi på en eller annen måte finne dem? De er trolig blant dem som med en oppmuntring kan få lyst til å oppsøke en kirke nå.

Kirken er viktig

Bibelen er full av utsagn om den lokale kirke. Den beskrives som helt nødvendig for den kristne. I Det nye testamente er det en selvfølge at kristne blir en del av en lokal kirke, og kristentro uten kirke er utenkelig.

Kirken beskrives som Kristi kropp. Om man tenker seg om, er det en meget sterk beskrivelse av kirkens betydning og funksjon. Det utfordrer ikke bare de praksiser som for mange er blitt en vane under pandemien, men også vår individualistiske kultur.

Les også
Vranglære å ikke misjonere?

Fellesskapet i kirken er fundamental for utbredelsen av evangeliet, for utvikling og vekst i kristenlivet til de troende.

Dette alvoret må drive oss til å satse hardt for å få tilbake de som ser ut til å ikke komme tilbake til kirken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke mist motet

Så er det lett å finne unnskyldninger når færre kommer til kirken og det er lett å miste motet. Det må vi ikke. Guds løfter til oss og til sin menighet holder fortsatt. Han gir kraft, og han vil hjelpe oss i revitaliseringen av kirken som vi er så glade i, og som han er enda mere glad i.

La oss også ta med oss at mange har savnet kirken det siste halvannet året. Savnet – og gleden nå ved å samles, er et godt utgangspunkt for en rik høst.

Les også
Lederes møte med etterfølgere anno 2021

Vær forventningsfull til høstens virksomhet! Ingen ting er bedre enn å feire menigheten live. Det er bedre enn digitale sendinger.