KAFÉ: I første etasje på kirkebygget til Global Mission Center har menigheten innredet en kafé der de blant annet byr på varme lunsjretter, kaker og kaffedrikker laget på skikkelig italiensk maner. Hanna I. S. Mori er ansvarlig for driften. Her samme med far Akira.

Pastor tar nattevakter i nærbutikken

Etter 30 års tjeneste i Evangelisk Orientmisjon er Akira Mori pensjonist. Men han fortsetter som pastor og nattevakt i en matbutikk.

– Jeg føler meg i bra form og har lyst til å fortsette arbeidet. Det er ennå mye ugjort, sier Mori, som jobber sammen med sin norske kone Anniken i den japanske byen Iwaki i Fukushima fylke. De to ble godt kjent for et stort publikum da dem nektet å evakuerte byen etter ulykken ved det store atomkraftverket noen kilometer unna for snart fem år siden.

BUDSKAPET: Tenker du at hacking og Guds rike ikke hører sammen?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå er også to av barna, David og Hanna, engasjert i menighetsarbeidet og innsatsen de fortsatt utfører blant mennesker som har måttet flytte til evakueringsleire som følge av strålingsfare og ødeleggelser etter tsunamien i mars 2011.

Byggeproblemer

Da det forrige forsamlingslokalet til Global Mission Center ble totalskadet i en brann, måtte de se seg om etter noe nytt. De fikk tilbud om å kjøpe huset de nå holder til i, sentralt plassert ved en av innfartsveiene til Iwaki, en middels stor by i Fukushima fylke.

Anniken Steinegger Mori forteller til Dagen at de fikk kjøpt et treetasjers hus, en tidligere spillehall, for en rimelig sum. De søkte straks bygningsmyndighetene i kommunen om lov til å gjøre ombygginger slik blant annet til et tjenelig kirkelokale.

SENTRALT: Global Mission Center fikk kjøpt dette huset sentralt i byen Iwaki i Fukushima fylke. Huset var tidligere spillehall og eieren hadde innredet luksuriøse kontorer og leilighet i etasjene over. Det gir gode muligheter for innkvartering av frivillige tilreisende.

Men svaret fra kommunen kom ikke, på tross av løfter om rask behandlingstid. Det varte og rakk selv om Mori prøve å purre på saksbehandlingen.

– Vi fikk byggetillatelsen 4. mars 2011, og var selvsagt glade for det. Da kunne vi starte samtaler med håndverkere og planlegge arbeidet. En uke etter inntraff den store katastrofen. Og fordi vi ikke hadde fått tillatelsen tidligere, sto hele første etasje tomt og vi kunne etter hvert fylle det opp med nødhjelps-artikler som vi etter hvert fordelte til flom- og stråleofre, forteller Anniken.

Ekteparet er overbevist om at Gud styrte det hele og ledet dem og menigheten inn i arbeidet for de overlevende og evakuerte.

Fortsatt stort behov

Mori-familien bor i et hus litt utenfor bykjernen, i et villaområde av ganske ny dato. Der fikk de ganske snart etter katastrofen nye naboer: Myndighetene bygget nemlig en av de store evakueringsleirene bare noen minutters gange fra Moris hjem.

Dagens utsendte fikk være med Anniken Mori på en runde i leieren, som består av rad på rad med stålcontainere som er satt inntil hverandre. Hver bolig er i underkant av 20 kvadratmeter og har i tillegg fått et knøttlite inngangsparti. Stue med kjøkken, soverom og et minibad er det de evakuerte tilbys.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den norske misjonæren forteller om mye fortvilelse, depresjoner og følelse av håpløshet blant de evakuerte. Mange føler at livet er satt på vente og at det ikke skjer noe som helst som kan bidra til å bedre deres livssituasjon. I skrivende stund bor fortsatt flere enn 107.000 mennesker i midlertidige boliger.

Menigheten i Iwaki gjør sitt for å forsøke å gjøre dagene litt lysere for de evakuerte. De oppsøker evakueringsleirene og tilbyr samlinger i felleshusene der de serverer litt mat og drikke og prøver seg med huskonserter og fellessang.

Nattarbeider

Men Akira Mori, japaneren som ble misjonær i sitt fødeland for 30 år siden, er langt fra pensjonist. Han er både pastor, daglig leder, tolk for forretningsfolk og altså nattevakt i en døgnåpen matbutikk i det evakuerte «spøkelsesområdet».

På grunn av tolking og sine mange internasjonale kontakter, er Mori mye på reise. Men det blir likevel tid til en nattevakt eller to i uka.

– Hvorfor gjør han det?

– Den butikken er den som ligger nærmest opp til det ødelagte kjernekraftverket. Det er hit arbeiderne kommer for å handle mat.

– Det ligger på mitt hjerte å hjelpe de som jobber på kjernekraftverket. Ikke minst er det viktig for oss å vise kjærlighet til dem, for mange av arbeiderne er der fordi de tror at de ikke har noe å tape.

– Jeg ønsker også å vise at vi kristne bryr oss om dem. Det er ikke slik at vi bare snakker om at vi ønsker å hjelpe. Det handler også om en praktisk innsats, sier Akira Mori. I det siste har også sønnen David begynt å jobbe i butikken som ligger 16 kilometer fra inngangen til det ødelagte kraftverket.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Penger og team

Informasjonen om hjelpebehovene etter katastrofen spredte seg raskt via sosial medier i dagene etter 11. mars 2011. Det førte til at hjelp, både i form av frivillig innsats og i form av nødvendighetsvarer, strømmet på fra store deler av verden.

Kontaktene som ble opprette da har Global Mission Center beholdt og stadig kommer det team med korttidsarbeidere på besøk. I følge Mori er det særlig USA og Korea som er gode på å sende frivillige.

– Spesielt kristne i Korea ble rørt av Gud etter katastrofen. Mange koreanerne hatet japanerne etter det som skjedde under krigen. Jeg har hørt mange, både ungdom og voksne, si at katastrofen gjorde noe med dem, at de plutselig fikk kjærlighet til Japan.

Akira Mori legger til at det fortsatt er mange som vil hjelpe, men at de ikke har vært flinke nok til å informere om hva de trenger.

– Det skal vi gjøre noe med nå. For vi trenger penger for å holde det gående, sier pastoren, som har fem mennesker i fulltids arbeid på senteret, deriblant barna Hanna og David.

Nylig har Anniken Mori vært i Norge blant annet for å møte fem 19 år gamle jenter som skal reise ut på team i november og jobbe som frivillige i Iwaki 4 måneder.

Global Mission Center

Evangelisk Orientmisjon har arbeidet i Fukushima-området siden 1948.

Anniken og Akira Mori startet GMC som en fortsettelse av menighetsarbeidet i Iwaki.

GMC slagord er «Felleskap med alle generasjoner og over alle grenser, i nærkontakt med Gud og mennesker»

Les også
Endetidsprofeter før og nå
Les også
Advarer mot evig helveteBilly Graham
Les også
Flytter bibelskoleåret til Afrika
Les også
Trengs det virkelig misjon i Europa?
Les også
Svensk biskop vil ha korsene ut av kirken