TAKKNEMLIG: Pastor Paul Negrut er takknemlig for arven Richard Wurmbrand har gitt rumenske kristne og for støtten han fikk fra norske kristne.

Minnes det lidende vitnet

Kristne rumenere markerer denne uken hundreårsjubileet for Richard Wurmbrands fødsel. Pastoren huskes for sin urokkelige tro og kjærligheten til bødlene sine.

Mange norske kristne har et spesielt forhold til den rumenske jøden og lutherske pastoren Richard Wurmbrand, som ville fylt hundre år i dag. Da han slapp ut av Romania i 1964 etter til sammen 14 år i fengsel med hard tortur, spilte Norsk Misjon i Øst, som den gangen het Misjon bak Jernteppet, en viktig rolle. Selv var Wurmbrand i tvil om at han burde dra fra landet, til tross for at han risikerte å havne i fangenskap igjen. Men rumenske pastorer overbeviste ham om at han burde tale de forfulgte kristnes sak i Vesten. Han reiste først til Norge og fortalte sin historie i kirker og bedehus over hele landet. Siden slo han seg ned i USA sammen med konen Sabina og sønnen Michael. Der etablerte de organisasjonen Voice of the Martyrs (Martyrenes røst). Han skrev en rekke bøker. Den mest kjente er «Tortured for Christ», som også kom på norsk. Voice of The Martyrs skriver at denne boken sjokkerte den amerikanske nasjonen.
Både Richard og Sabina Wurmbrand døde i 2001.

Sterk posisjon

Baptistpastoren Paul Negrut, som tidligere har vært president i Romanias evangeliske allianse, forteller at Wurmbrand har etterlatt seg et sterkt vitnesbyrd i landet. DagenMagazinet møtte Negrut på konferansen til Fellowship of European Broadcasters i Bulgaria i helgen.
Da den statlige rumenske tv-kanalen i 2006 arrangerte en avstemning for å kåre de hundre største rumenerne gjennom tidene, kom Wurmbrand på femteplass. Negrut opplyser at Wurmbrand ble foreslått av en ortodoks intellektuell, og mener det sier mye om hans posisjon på tvers av kirkelige skillelinjer.

Ingen kompromisser

- Han er unik. Gjennom hans lidelse har Guds kjærlighet vist seg så tydelig. Kommunistene lyktes med å korrumpere en del kristenledere. Noen av dem ble agenter i kirkene for kommunistpartiet og prøvde å få folk til å tro at ateisme kan forenes med kristen tro. Kommunistene fikk dem til å svike kristne som ikke gikk med på dette. Mange kristenledere svekket budskapet sitt for ikke å støte kommunistene, sier Negrut.
- I slående kontrast til disse svekket Wurmbrand aldri budskapet sitt og inngikk aldri kompromisser. Det er viktig å merke seg at etter ham ville en stor generasjon unge kristne stå kompromissløst opp for evangeliet, sier han.
- Hva var Wurmbrands budskap, kort oppsummert?
- Følg Kristus, elsk fiendene dine og vinn seier med kjærlighet, elsk dine medkristne og oppmuntre dem til å se framover mot det som venter. Han var et stort eksempel ved at han var så Kristus-sentrert, svarer Negrut.

Takker norske kristne

Negrut mener noe av det viktigste å huske fra Wurmbrands liv og vitnesbyrd, er at lyset vinner over mørket - samme hvor lang natten er.
- Derfor er det viktig at vi tar vare på den rike arven vi har fått fra Wurmbrand, som handler om lidelse, utholdenhet og seier. Ved denne markeringen har vi også en spesiell anledning til å takke norske kristne for støtten Richard Wurmbrand fikk mens han var i fengsel og etter han kom ut, sier Negrut.

Talte i ensomhet

Negrut mener Wurmbrand ble offer for djevelens hat mot Guds barn.
- Mange konsenterte hatet mot ham. Og kommunismen aksepterer ikke et annet annet verdensbilde ved siden av sitt eget. Om kommunistene ikke kunne knekke deg, ville de ødelegge deg.
- Ble han hardere behandlet fordi han var jøde?
- På sin humoristiske måte kunne Richard fortelle at han fikk dobbel porsjon juling i fengselet. Først ble de som var jøder, bedt om å stige fram. Han steg fram og ble banket opp. Så ble de som var kristne, bedt om å stige fram. Han steg fram igjen og ble banket opp på nytt.
Negrut husker Wurmbrand med glede, men understreker også at han har etterlatt seg et dypt alvor. Særlig opplever pastoren dette når han leser boken «With God in Solitary Confinement» Det er en samling prekener Wurmbrand holdt i fengselet mens han forestilte seg at menigheten hans var tilstede.
- Jeg kan skjelve når jeg leser prekener fra denne samlingen, sier Negrut.

Bevare arven

Etter kommunismens fall i 1989 begynte Romania på veien mot demokrati og religiøs frihet.
- Hva er de største utfordringene for kristne landet i dag?
- Vi må ikke glemme fortiden, tape identiteten vår, gi opp troen for å bli mer akseptable eller miste våre egne barn. I et land der mange har levd i fattigdom i flere tiår, er det fristende å jobbe så mye som mulig for å komme ut av dette. Men vi må ikke bli så opptatt med dette at vi taper barna våre, sier Begrut.
- Vi må ha Kristus og hans gjenkomst i fokus. Vi trenger sterke og bibelbaserte fellesskap, og å verdseete verdiene fra fortiden, for å bevege oss i riktig retning.