Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

KrF og Sylvi Listhaug

Noen i KrF er lite begeistret for å dele plass med henne rundt kongens bord, selv om hun ønsker å snakke tydelig om kristne verdier

Sylvi Listhaug er tilbake som statsråd, denne gang med ansvar for feltet som har vært hjertesaken hennes siden hun begynte i politikken – eldreomsorgen. På det feltet mener hun å ha mye til felles med sin nye regjeringspartner KrF, som hun roser for å ha blitt mer opptatt av å snakke tydelig om kristne verdier.

Noen i KrF er derimot lite begeistret for å dele plass med henne rundt kongens bord, selv om hun altså ønsker å snakke tydelig om kristne verdier. Det er en underlig situasjon KrF har kommet i når noen i partiet vil distansere seg fra en politiker som oppfordrer seg selv og andre til å snakke tydelig om kristne verdier.

På den annen side er de samme «røde» i KrF villig til å sitte til bords sammen med Venstre-statsråder og kanskje endog partier på den politiske venstreside som representerer et syn på abort, familieverdier og innvandringspolitikk som burde skremme både den blå og den røde siden i KrF.

Krenkende uttalelser om andre politikere er Sylvi Listhaug trolig klok nok til å avstå fra i fremtiden, men det hun ikke bør avstå fra er den vel gjennomtenkte holdningen til muslimsk innvandring, som hun, som nesten enslig svale, har stått og står for.

At Listhaug måtte gå av som innvandrings- og integreringsminister etter at formannen i Rødt, Bjørnar Moxnes, truet med å sette frem mistillitsforslag mot henne fordi hun helt riktig i et Facebook-innlegg hadde skrevet at «Ap satte terroristenes rettigheter høyere enn nasjonens sikkerhet», var kanskje ikke så galt når alt kommer til alt.

Historiens dom kan bli at Listhaug viser seg å få rett i sin vurdering av Aps og venstresidens innvandringspolitikk. Bjørnar Moxnes skryter av at han fikk KrF med i jakten på statsråd Listhaug. Det er lite å skryte av.

Da hun for kort tid siden på nytt kom med i regjeringen «tutet» de røde i KrF mot henne sammen med de andre «ulvene» i opposisjonen. Ordtaket: «Si meg hvem du omgås, og jeg skal si deg hvem du er», gjelder i denne sammenheng. Folkeopinionen har oppdaget «hvem» KrF for tiden er, og det forklarer kanskje hva som har brakt partiet ned til 3,3 prosent på meningsmålingene.

Formannen Kjell Ingolf Ropstad har en formidabel jobb foran seg mot veteraner og tidligere ledere på KrFs røde side i sitt forsøk på å vinne tilbake støtten fra grasrota i partiet, som blant annet deler Sylvi Listhaugs restriktive syn på innvandring, og ser på henne som en naturlig politisk samarbeidspartner for KrF i regjeringen, både nå og i fremtiden.

Det er mindre enn fire måneder til kommunevalget, og jeg håper vår nye formann greier å fornye KrF slik at sperregrensen på fire prosent blir passert med god margin ved stortingsvalget i 2021.