For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold vi publiserer

☀️ SOMMERKAMPANJE 1 krone, ut august Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

Fortsett 👉

JERUSALEM: Når vi leser salmeteksten og synger denne salmen, kan vi likevel uten blygsel få ta del i gleden som spredte seg i Jerusalem da flere og flere forstod hva det innebar at graven var tom, skriver Tarjei Gilje. Bildet er fra gravhagen utenfor gamlebyen i Jerusalem.

Jubel uten blygsel

Vi befinner oss midt i påsketiden, og med vår i luften mange steder i landet kan det være ekstra passende med Johan Nordahl Bruns mektige påskesalme.

Publisert Sist oppdatert

Brun ble født i 1745 i dagens Trondheim, men ble etter hvert en av mange trøndere som har funnet seg til rette i byen mellom de syv fjell. Akkurat henvisningen til de syv fjell er særlig relevant i Bruns tilfelle, fordi han også er kjent som mannen bak Nystemten, Bergens nasjonalsang.

Brun skilte seg ut blant sine samtidige kirkeledere ved at han tok velvillig i mot Hans Nielsen Hauge. For en del år siden viste nåværende Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug meg den faste plassen Hauge ble tildelt like under prekestolen i Korskirken i Bergen.

Når det gjelder selve salmen er det verdt å nevne at melodien er over 100 år eldre enn teksten fra 1786. Kombinasjonen av tekst og melodi gir salmen et proklamerende preg, den er en salme det kan passe ekstra godt å synge stående.

Powered by Labrador CMS