ENGASJEMENT: Biskop Halvor Nordhaug setter pris på frisk teologisk debatt på Vestlandet. Det kommer fram i podkasten Tore og Tarjei.

Dette sier biskopen om vekkelse, Israel og kirkestrid

– Jeg kan minne om at Jesus-vekkelsen ikke var resultat av et vedtak verken på Kirkemøtet eller Bispemøtet eller i noen generalforsamling, sier Halvor Nordhaug.

Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug er gjest i den nyeste episoden av Dagen-podkasten Tore og Tarjei. Anledningen er at Nordhaug tidligere i mars kunne feire tiårsjubileum som biskop og at Kirkemøtet samles i Trondheim onsdag.

Her kan du lytte til podkasten:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forholdet mellom østlandskristendom og vestlandskristendom, stridsspørsmål i kirken, Israel og folkekirkens framtid er blant temaene.

– Noe av det som jeg synes har vært veldig gledelig med å komme fra Østlandet til Vestlandet, er jo å merke denne genuint teologiske interessen som er her blant både menighetsfolk og bedehusfolk og generelt blant kristne, sier Nordhaug.

Israel og Trump

Han setter også pris på vestlandsk iver etter å bringe ut evangeliet og utfordre mennesker til å tro. Samtidig uttrykker han seg kritisk til det han kaller «den enøyde biblisismen».

– Den gir seg utslag i at man liksom har valgt seg ut noen saker som blir veldig viktige, for eksempel Israel. Og jeg mener man har en blind tilslutning til Israel i ett og alt, og man ser det bare i et profetisk og bibelsk perspektiv uten å i det hele tatt ta inn politiske realiteter, sier Nordhaug.

Han er også «dypt bekymret» for det han kaller «radikaliseringen på høyresiden» i norsk kristenliv med støtte til Donald Trump.

– Det er ikke noen god vei, og det er ikke i samsvar med det beste i de lavkirkelige haugianske tradisjonene.

Skryter av kristenarv

Biskopen blir spurt om reaksjonene på Bispemøtets uttalelse om abort, samlivsstriden i kirken og hvordan kristendommens plass i samfunnet har endret seg.

– Jeg mener vi har et veldig ansvar utad i offentligheten for å gi et bilde av hva kristen tro er og også skryte litt av hva kristendommen har betydd for vår historie når det gjelder menneskeverd, demokrati, rettsstat og så videre, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Framover frykter han at folkekirken desimeres, men samtidig håper han at den kan vinne vinne noe i dybden når den taper oppslutning i bredden. Han viser til hvordan Jesus-vekkelsen preget Norge da han selv begynte å studere teologi i 1972.

– Jeg kan minne om at Jesus-vekkelsen ikke var resultat av et vedtak verken på Kirkemøtet eller Bispemøtet eller i noen generalforsamling. Det var noe som Gud sendte og som ingen hadde planlagt for eller visste hvordan de skulle håndtere. Og dette kan jo Gud finne på å gjøre når som helst. Det må vi også be om, sier Nordhaug.