STOPP: Mads Gilbert er nektet innreise til Gaza av sikkerhetsmessige årsaker, opplyser det israelske forsvaret. Foto Heiko Junge, NTB Scanpix

«Tøv at Gilbert er nektet innreise til Gaza på livstid»

Den norske legen Mads Gilbert (67) raser mot Israel som nekter ham innreise til Gaza. Han er ikke nektet på livstid, sier den israelske hæren.

Samme dag som han lanserer en ny bok om inntrykk fra Gazakrigen i sommer, går Mads Gilbert til «krig» mot Israel som i oktober nektet han innreise til Gaza av sikkerhetsgrunner.

Den kjente legen og aktivisten påstår han er utestengt fra Gaza på livstid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pressetalmann Bjørn Herman i Det israelske forsvaret (IDF) reagerer slik på Gilberts påstand

– Dette er tøv. Ingen er nektet «på livstid», er Hermans korte kommentar til Dagen.

Til Dagen sier COGAT (Coordination of the Government Activities in the Territories), som koordinerer all trafikk mellom Israel og de palestinske områdene, at de avviser at nekten har noe med Gilberts syn på Israel å gjøre.

– Dr. Gilberts innreise til Gaza via Israel ble avslått av sikkerhetsfolk av rene sikkerhetsgrunner, og har ingenting å gjøre med Gilberts antiisraelske og antisemittiske uttalelser, heter det i en uttalelse fra COGAT .

* Les ogå: Bjørn fra Stavanger var skarpskytter for den israelske hæren på Gazastripen *

OG reaksjonene:

Røde Kors sammenligner Israels-krigere med islamske IS-terrorister

Den norske soldaten som kriget for Israel sammenligner seg med norske Afghanistan-soldater

KrF-leder Hareide: – Grovt å sammenligne IS med Israels hær

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I år har nesten 50 nordmenn trukket frivillig i uniform for hæren i Israel

Velkommen

Den israelske administrasjonen av grensekontrollen hevder Israel oppmuntrer internasjonale organisasjoner til å støtte befolkningen i Gaza med humanitær hjelp.

– I tillegg – etter den siste opptrappingen og påfølgende militære operasjon har Israel godkjent innreise for flere titalls leger fra hele verden til Gaza. Hver uke tillater Israel i tillegg flere titalls innbyggere i Gaza å få medisinsk behandling ved israelske sykehus, skriver COGAT til Dagen.

Den norske ambassaden i Tel Aviv har tatt saken opp med israelske myndigheter. Ambassaden skriver i et svar at Gilbert er nektet innreise til Gaza via Eretz av sikkerhetsgrunner med permanent varighet fra 28. juli 2014. De legger til at de har liten tro på at israelerne vil endre sin beslutning med det første.

– Det kan nok heller ikke ventes noen nærmere begrunnelse, skriver ambassaden til VG.

– Ikke permanent

Ved Israels ambassade i Oslo blir det bekreftet at Gilbert ikke er utestengt permanent fra Gaza.

– Han bruker igjen mediene på en kynisk måte når han sier at Israel har utestengt ham fra Gazastripen på livstid. Han er utestengt for øyeblikket. Det foreligger ingen beslutning om en permanent utestengelse, sier viseambassadør George Deek ved ambassaden til Nettavisen.

Norske myndigheter ber Israel omgjøre vedtaket. Se NRKs intervju med kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i UD:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stanset av Egypt

Da Mads Gilbert under den 50 dager lange Gazakrigen i sommer dukket opp på Shifasykehuset i Gaza, hadde den norske legen først prøvd å ta seg inn via Egypt og grensestasjonen Rafah. Der ble han stanset av egyptiske myndigheter og måtte gjøre vendereis til Kairo.

Gilbert fløy da til Amman i Jordan, og kjørte med bil inn i Israel der han kom seg til Gaza via den israelske grensestasjonen Eretz. Gilbert ble da av israelske myndigheter innvilget fri inn- og utreise til Gazastripen fram til 11. november.

At Egyptet nektet han innreise mens Israel slapp Gilbert inn i landet og videre til Gaza, er noe den norske aktivisten ikke snakker mye om.

På grunn av en rekke alvorlige terroranslag i Sinaiørkenen nær grensen til Gaza bestemte Egypt å stenge grensestasjonen Rafah 25. oktober. Dagen før ble 31 egyptiske soldater og politi drept av terrorister, som Egypt hevder har tilknytning til Hamas og andre ekstreme muslimske grupper på Gazastripen. Den egyptiske blokaden omfatter også transport av varer og skal i første omgang vare i tre måneder.

Les her hva israelske leger mener om Gilbert.

Se NRKs intervju med Mads Gilbert fredag formiddag:

Sint lege

Gilbert forteller til VG hvordan han reagerte på de israelske grensesoldatenes nei til å dra inn i Gaza.

– Først ble jeg kjempelei meg. Så vokste raseriet. Det er provoserende, urimelig og fullstendig uakseptabelt, sier Gilbert i intervjuet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han hevder han aldri har gjort noe galt i Israel.

– Jeg har aldri brutt noen israelske lover eller sikkerhetsbestemmelser. Dette er så drøyt at det ikke er noen andre land enn Israel som hadde sluppet unna med det, sier Gilbert.

Han hevder det er den palestinske befolkningen som på denne måten straffes for hans politiske ytringer, og dermed fratas retten til helsehjelp.

Mads Gilbert og Gaza

Overlege ved Tromsø universitetssykehus.

Arbeidet og rapporterte fra Gazakrigen i 2009.

Var to ganger i Gaza sommeren 2014.

Nektet innreise til Gaza i oktober av sikkerhetsgrunner.

Kjent for sin sterke kritikk av Israels behandling av palestinere.

Les også
Israel utestenger Gilbert fra Gaza på livstidFakta om Mads Gilbert
Les også
Turister skyr Jerusalem
Les også
Iron Dome-batteri vekker oppsiktIron Dome
Les også
Hevder FN-skoler er overtatt av HamasUNRWA-gransking
Les også
– Flytt fra Israel til Gaza eller Ramallah
Les også
Anklager Israel for krigsforbrytelserIsrael anklages
Les også
Flyktet fra nazistene i Tsjekkia og Norge
Les også
Over 400 palestinere savnet etter båtforlis