For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold vi publiserer

☀️ SOMMERKAMPANJE 1 krone, ut august Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

Fortsett 👉

FREDSPRIS: Dr. Martin Luther King Jr. ble den yngste vinneren av Nobels Fredspris i 1964. Det er i dag 40 år siden menneskerettsforkjemperen ble skutt og drept i Memphis, Tennesse.

Teologen som forandret verden

I dag er det 40 år siden menneskerettighetsforkjemperen Dr. Martin Luther King Jr. ble skutt og drept i Memphis, Tennessee. Teologen er en inspirasjon og har fortsatt i dag innflytelse hos dem som kjemper for det samme.

Publisert Sist oppdatert

Dr. Martin Luther King Jr. ble den yngste vinneren av Nobels Fredspris i 1964, som en anerkjennelse av hans ikke-voldelige opprør mot raseskille og diskriminering i USA.

Hans legendariske tale "I have a dream" har ved flere anledninger blitt kåret til den mest betydningsfulle talen gjennom USAs historie. Talen ble holdt 28. august 1963 i USAs hovedstad Washington DC, foran 200.000 mennesker. De hadde samlet seg på den åpne plassen mellom Washington-monumentet og Lincoln Memorial under en fredelig demonstrasjon for like rettigheter for svarte og hvite amerikanere.



Betydningsfull

Det er vanskelig for mange å godta at i USA, som på mange måter sees på som en forkjemper for rettigheter for alle, for så kort tid siden hadde rasemessig segregering.

På 1960-tallet i sørstatene hadde amerikanere av afrikansk avstamming dårlige kår. Alle offentlige kontorer, restauranter, busser og parkbenker var atskilt mellom svarte og hvite. Svarte amerikanere hadde ikke like gode muligheter for å skaffe seg en utdanning som hvite og den beryktede Ku Klux Klan drepte, overfalt, truet og ødelagte afroamerikanere til stadighet. Klanen skal på det meste, i 1930-årene, hatt i overkant av tre millioner tilhengere. King bidro gjennom flere år til at de diskriminerende lovene ble opphevet.



Kristen innflytelse

Dr. Martin Luther King Jr. sin kristne tro og overbevisning om at alle mennesker var skapt like under Gud, gjorde at han tok opp kampen mot dette raseskillet. Han kjempet for likeverd, rettferdighet og mot kunstige skillelinjer mellom hvite og fargede i alle samfunnsforhold.



Inspirerende

The American Bible Society hedret Dr. Martin Luther King Jr. på følgende måte i forbindelse med markeringen:

– Fordi vi alle er kalt til å elske Gud og hverandre, så lever Dr. Kings drøm videre og hans stemme fortsetter å samle mennesker til å tale på vegne av rettferdigheten, bekjempe rasisme og ta til orde for ikke-voldelige endringer i samfunnet. Må minnet om Dr. Kings død gjøre at vi igjen samler oss i enhet og forståelse og gir ære til Gud, som er vår kilde til kjærlighet, tilgivelse, nåde og forløsning.



Stor betydning

Mats Andenes, direktør ved institutt for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo, trekker frem Dr. Martin Luther Kings Jr. sitt kristne ståsted i dennes kamp for menneskerettigheter.

- Han er en av de absolutt største og viktigste enkeltindividene og foregangsfigurene for menneskerettigheter i det tyvende århundret, sier Andenes til Dagen Magazinet.

King bygget sitt menneskerettighetssyn på Det nye testamentet. Måten han begrunnet sitt rettighetssyn gjorde at det fikk spesielt kraftig gjennomslag i USA og mange i kristen tradisjon henter fortsatt sin inspirasjon fra ham.

Andenes beskriver Det nye testamentet som det mest kraftfulle dokumentet til forsvar for likhet og menneskeverd.



Enestående

– Har han noen likemenn?

– Når man tenker på den måten han tok til orde i kampen for at undertrykte skulle få leve ut sin egenverdi, så står han nok helt klart i en særstilling.

– Dette også på grunn av at han formulerte sitt budkskap så sterkt. Han var veldig klar på Det nye testamentets utvidende og inkluderende betydning.

Andenes mener at budskapet er veldig sterkt og har mye å bidra med i dagens samfunn også.

Det at Martin Luther king Jr. klarte å holde fast på en ikke-volds linje i en ekstremt vanskelig situasjon, er nok den største inspirasjonen for meg personlig, sier han.

Han beskriver forholdene i USA som forferdelige, med hensyn til at mange amerikanske stater hadde lovpålagt forbud mot ekteskap mellom hvite og svarte til langt inn i 1960-årene.



Troen avgjørende

Styreleder i Stiftelsen Fritt Ord, Francis Sejersted, er helt enig med Andenes om sørstatsbaptistens betydning på samtiden og ettertiden.

– Hans betydning er meget betydelig, sier Sejersted til Dagen Magazinet.

– Han er helt i første rekke. Kings ikke-voldelige holdning til den typen sosial kamp som han drev med, samt den forbilledlige måten han gjennomfører det, har fått stor betydning for ettertiden.

Sejersted mener også at Martin Luther King Jr. sin kristne bakgrunn har kommet litt i bakgrunnen når han minnes i vestlige land.

– Hans tro var helt avgjørende for det han drev med. Han hadde jo hele utgangspunktet forankret i en kristen moral. Han bidro helt eksplisitt i å involvere moralsk etikk i politiske avgjørelser.



Sekularisert minne

- Kings kristne ståsted blir nok litt borte når han omtales og minnes i Norge, men dette kan nok ha mye å gjøre med at vi har blitt et sekularisert samfunn. Men det er helt klart at for King var hans kristne tro avgjørende for det han drev med.

Sejersted mener at Kings betydning bare ble større da han ble skutt og drept og at drapet var med på å gi ham en offerstatus som han ellers ikke ville fått.

Samtidig hadde hans liv en direkte innvirkning på de endringene i lovverket omkring rasediskriminering som kom bare få år etter Kings død.

– Valget av Martin Luther King Jr. som mottaker av Nobels Fredspris er ett av de virkelig gode valg som Nobelkomiteen har gjort gjennom tidene, sier Francis Sejersted.


Powered by Labrador CMS