Partileder Jonas Gahr Støre på på vei til talerstolen under åpningen av landsmøtet i Arbeiderpartiet torsdag. Til høyre står avtroppende nestleder Helga Pedersen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Støre: – Norge bør ta imot 10.000 syriske flyktninger

Ap-leder Jonas Gahr støres forslag om at Norge bør åpne for å ta imot til sammen 10.000 syriske flyktninger i år og neste år, ble møtt med langvarig stående applaus av delegatene på partiets landsmøte torsdag.

Støre sa i talen i Folkets Hus at 5.000 skal tas imot i år og like mange i 2016.

– Vi ser en region der millioner er på flukt. Verden har ikke sett noe verre siden andre verdenskrig. De landene som kan gi et ekstra bidrag, må gjøre det, sa partilederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter Venstre og SV

Med forslaget følger Arbeiderpartiet og Støre dermed i fotsporene til SV og Venstre. Onsdag fremmet SV et forslag for Stortinget om å be regjeringen om å ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria over de neste to årene.

Forslaget er også identisk med en enstemmig uttalelse fra Venstres landsmøte i Tromsø sist helg.

KrFs ungdomsparti KrFU vil ta til orde for at moderpartiet gjør det samme på partiets kommende landsmøte. SV fremmet det samme forslaget i Stortinget onsdag.

Dermed ligger det an til et klart politisk flertall for at Norge skal ta imot 10.000 syriske kvoteflyktninger de neste årene.

Støres tale vil også møte jubel hos ungdomspartiet AUF, som har foreslått at Norge skal ta imot 5.000 kvoteflyktninger i 2015.

Også KrFU ønsker at Norge skal ta imot 10.000 kvoteflyktninger. Ungdomspartiet har lagt inn et resolusjonsforslag til KrFs landsmøte og sier det er deres viktigste sak på landsmøtet.

Letter presset

– Dette kan ta av for noe av presset, komme nødstedte i møte, og vise at vi tar et større ansvar, sa Støre i landsmøtetalen.

Imidlertid er det en forutsetning at kommunene er i stand til å ta imot flyktningene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Og her har vi alle et ansvar. Både vi som sitter på Stortinget, og dere som styrer kommunene, understreket Støre.

Millioner på flukt

I sin begrunnelse for forslaget viste Støre til at vi alle nå er vitne til en region der millioner er på flukt.

– Verden har ikke sett noe verre siden andre verdenskrig. De landene som kan gi et ekstra bidrag, må gjøre det, sa partilederen.

– Vi skal svare på appellen og styrke den humanitære hjelpen til de katastroferammede i Syria, Irak og nabolandene. Da må vi hjelpe de som er i nød, der krisen er, vise solidaritet og medmenneskelighet, sa Støre.

Les også
Se debatten på Aps landsmøteLandsmøte i Ap 2015
Les også
Ap heller mot å anerkjenne PalestinaLandsmøte i Ap 2015
Les også
Asylbarnavtalen tolkes ulikt av dem som laget den
Les også
Oppfordring til surrogatidebatt på Ap-landsmøtetLandsmøte i Ap 2015
Les også
Ap kan si nei til alkohol, ja til heroinLandsmøte i Ap 2015