FEIRING: Palestinere i Khan Junis på Gazastripen feirer den nye palestinske samlingsregjeringen med å holde opp et bilde av avdøde Yasser Arafat. President Mahmoud Abbas tok den nye regjeringen i ed mandag etter å ha inngått en forsoningsavtale med Hamas.

Splittet om ny palestinsk regjering

USA og EU har valgt å støtte den nye palestinske samlingsregjeringen. Fordi Hamas står bak avviser Israel å ha noe med dem å gjøre.

Statsminster Benjamin Netanyahu er skuffet over den omfavnelsen den nye samlingsregjeringen i Ramallah har fått både fra USA og EU. Israel synes de uten videre overser tidligere vedtak om at Hamas er en terrororganisasjon, og derfor er avskåret fra å ha kontakt med. Hamas er en viktig partner i den nye regjeringen, selv om politikere fra Hamas ikke er med i det styrende organet.

– Her er det undertegnet en samarbeidsavtale mellom Fatah og Hamas. Ved å gjøre det ignorerer de realitetene. Realiteten er at Hamas er en terrororganisasjon som man ikke gir anerkjennelse ved å samarbeide med, noe både USA, EU, Egypt og Israel har vært enige om til nå, sier pressetalsmann Mark Regev ved den israelske statsministerens kontor til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Blankt nei

I en uttalelse fra den israelske regjeringen heter det at Israel «ikke forhandler med en palestinsk regjering som har støtte fra Hamas, en terrororganisasjon som har Israels utslettelse som mål.» Netanyahu setter nå ned en gruppe som skal vurdere hvordan de bør reagere på den nye situasjonen.

– I dag sa Abu Mazen (Mahmoud Abbas) ja til terror og nei til fred, er Netanyahus kontante svar.

Han viser til at Abu Mazen har inngått en pakt med Hamas, som «er ansvarlig for drap på over 1.000 uskyldige israelere og tusenvis av raketter mot israelske byer.»

– Nylig har ledere i Hamas gjentatt sin forpliktelse på terror og utsletting av staten Israel. Vi vil ikke være med på diplomatiske forhandlinger med en palestinsk regjering støttet av Hamas, en terrororganisasjon som arbeider for ødeleggelse av Israel, sier Netanyahu.

Abbas uforstående

Mahmoud Abbas reagerer på den kontante avvisningen fra Netanyahu. Abbas viser til at Netanyahus negative holdning tidligere fordi Abbas ikke representerte hele det palestinske folk. Nå forstår ikke Abbas den skarpe avvisningen av den nye samlingsregjeringen som han hevder har hele det palestinske folket bak seg.

Pressetalsmann Mark Regev sier denne framstillingen ikke er sann.

– Vi har forhandlet med palestinerne i mange år og vist det hele tiden. Dette er en beskrivelse av virkeligheten fra Abbas side som ikke er sann, sier Regev.

Skuffet

Aktivist og forfatter Gershon Baskin, som har ledet flere initiativ for jødisk-arabisk sameksistens, er skuffet over den kontante, negative reaksjonen fra Benjamin Netanyahu på den nye palestinske regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er en forsoningsregjering og ikke en nasjonal enhetsregjering. Den nye regjeringen får støtte fra alle palestinske grupperinger og ikke bare fra Hamas. I tillegg garanterer Mahmoud Abbas at de anerkjenner staten Israel, følger kravene fra Kvartetten (USA, EU, Russland, Kina) og overholder inngåtte avtaler. Dette burde den israelske regjeringen stille seg positiv til, sier Baskin til Dagen.

På grunn av den steile holdningen fra den israelske regjeringen, tror Baskin man kan se langt etter nye fredsforhandlinger.

– Benjamin Netanyahu sier han går inn for en tostatsløsning. Men dette er en løsning som ikke er stemt over innad i regjeringen, og som han ikke vil få flertall for, sier Baskin.

Alvorlige hindringer

På palestinsk side ser den kjente israelske analytikeren flere store hindringer.

– Den palestinske regjeringen må fortsette å styre i Ramallah med store sosiale, økonomiske og samfunnsmessige problemer. Før eller siden er de nødt å gjennomføre valg både på president og ny nasjonalforsamling. Palestina er anerkjent som selvstendig stat av 133 land. Likevel vil de få store problemer med å gjennomføre valg i østlige deler av Jerusalem, fordi Israel ikke vil godta valg til staten Palestina der, sier Baskin.

Han mener likevel Abbas største problem blir hvordan han skal forholde seg til sikkerhetsstyrkene.

– Hamas har en sikkerhetsstyrke på 19.000 sterkt bevæpnede menn i Gaza som foreløpig Abbas ikke har kontroll med. De er væpnet til tennene med raketter og bomber rettet mot Israel. Hans troverdighet står og faller med om Abbas også makter å kontrollere denne styrken, sier Baskin.

DAGEN

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
USA og EU avslår Israels boikottforslag
Les også
Israel nekter palestinske ministre adgang til Vestbredden
Les også
PLOs 50-årige krig mot IsraelPLO i 50 år