FISKER: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg fisker etter stemmene til småbarnsfamilier med nye løfter om billigere barnehage og SFO. Foto: Marit Hommedal / NTB

Solberg med nye valgløfter til barnefamilier

På tampen av valgkampen kommer statsminister Erna Solberg (H) med et knippe nye valgløfter til småbarnsfamiliene.

Blant de fem løftene er billigere barnehage og SFO. Blant annet vil Høyre innføre en ny rabattordning for dem som har barn i barnehage og SFO samtidig.

Høyre følger dermed etter Arbeiderpartiet, som også har billigere barnehager som ett av sine valgløfter. Så sent som 21. august uttalte Solberg at hun synes dagens ordning fungerer godt som den er.

Gratis barnehage for barn nummer tre

Solberg kommer også med et løfte rettet mot dem som velger å få flere enn to barn: Å ha et tredje barn i barnehagen skal bli helt gratis.

– Det er bra for Norge dersom flere får flere barn, skriver Høyre i en pressemelding.

I tillegg vil Høyre sørge for at enda flere barn får tilbud om barnehageplass når de fyller ett år.

Fra før er det kjent at Høyre vil erstatte kontantstøtte med en ventestøtte til dem som ikke har fått barnehageplass når permisjonstiden utløper. Partiet lover også å videreføre ordningene med gratis kjernetid og redusert foreldrebetaling for familier med lav inntekt.

Lite plaster på såret

SV-leder Audun Lysbakken reagerer på Solbergs valgløfter.

– Høyre presenterer her et bitte lite plaster på såret til småbarnsfamilier med dårlig råd. Under denne regjeringen har tallet på barn i fattige familier økt, og over 115.000 barn vokser opp i fattigdom. Ernas plan vil ikke nå ut til en brøkdel av dem, sier han.

– Vi må sikre at alle barn får delta, og derfor vil SV heller ha gratis SFO i skolen og redusere makspris i barnehagene for alle barn, noe Høyre ikke har råd til, fordi de prioriterer skattekutt for landets aller rikeste.

Solberg skal torsdag delta på NRKs folkemøte i Trondheim sammen med de to andre statsministerkandidatene Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp).