Om lag en time etter at brannen startet i Notre-Dame-katedralen, raste spiret midtskips ned. Store deler av taket er også borte. Foto: Thibault Camus / AP / NTB scanpix

Notre-Dame-katedralen i Paris herjet av voldsom brann

400 brannmenn kjemper mot flammene. Det er håp om at en del av konstruksjonen kan reddes.

Brannalarmen gikk ved 18.50-tiden mandag kveld. Bilder i franske medier og på sosiale medier viser flammer og tykk røyk som velter opp fra på den berømte kirkebygningen.

Tusenvis av parisere og turister som samlet seg for å se på brannen, ble ved 20-tiden vitner til at spiret og store deler av taket på den berømte kirken kollapset. Klokka 21 meldte nyhetsbyrået AP at brannen hadde spredd seg til et av katedralens to 69 meter høye tårn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det var lenge uvisst om brannmannskapene ville klare å redde deler av Paris-ikonet. Men ved 23-tiden opplyste brannsjefen i Paris, Jean-Claude Gallet, at reisverket og de to tårnene i katedralen trolig er reddet.

– Det viktigste brannvesenet gjør utover natten blir å senke temperaturen i katedralen, sier Gallet.

Brannen er dermed for første gang svekket, men behandles fremdeles med «ekstrem forsiktighet», opplyser statssekretær Laurent Nunez i det franske innenriksdepartementet.

Brannalarmen gikk ved 18.50-tiden mandag kveld. Ved 22-tiden brant det fremdeles kraftig i den verdenskjente katedralen i sentrum av Paris. Tårnet og store deler av taket har kollapset. Foto: Thibault Camus / AP / NTB scanpix

– Folk er målløse

Norske Nina Sandaker Wehn er i den franske hovedstaden på ferie med sin mann og sine to barn. Da familien oppdaget brannen, sto det kjente landemerket i enorme flammer. Wehn forteller at det er stappfullt med folk i gatene.

– Folk er målløse og i sjokk. De er triste og lei seg, men det er helt stille og rolig i gatene – alle står og ser på, sier hun.

– Det er påfallende hvor stille det er, fortsetter Wehn.

Den norske turisten sier at det til tross for den kraftige brannen, er klar luft. Røyken stiger rett opp, forklarer hun.

Restaurering

Det har pågått restaureringsarbeider på taket, og ifølge brannvesenet kan brannen være knyttet til dette. Politiet har imidlertid ikke villet si noe om brannårsaken, men har startet etterforskning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er foreløpig ikke meldt om skadde, og et stort område rundt er sperret av. Over 400 brannfolk er på stedet, opplyser innenriksdepartementet. Slokningsarbeidet er svært vanskelig, og ved 21.30-tiden hadde de fortsatt ikke kontroll over brannen.

Nødetatene opplyser at de ikke vil bruke brannhelikopter av frykt for at det vil føre til enda mer skade på bygningen.

Ifølge varaordfører i Paris, Emmanuel Gregoire, har den verdenskjente kirken fått enorme skader.

Påskeforberedelser

Turisten Jacob Imberg fra Göteborg sier til nyhetsbyrået TT at han var blant turistene som befant seg inne i katedralen da brannalarmen gikk. Inne i kirken var det forberedelser til påskehøytiden og katolske seremonier om Jesu død og oppstandelse.

Den gotiske Notre-Dame-katedralen er en av de mest kjente og best besøkte turistattraksjonene i Europa. Katedralen ble bygget i 1163 og er deretter blitt bygget på i flere omganger. Notre-Dame ligger på øya Ile de la Cité i elven Seinen midt i Paris.

Klarte å redde kunstverk

Brannsjefen i Paris sier at brannmannskapene har klart å sikre baksiden av Notre-Dame-katedralen, hvor de mest dyrebare verkene ligger.

Katedralen er et av gotikkens mest betydelige monumenter, og er blant Europas mest kjente og besøkte turistattraksjoner.

– Omtrent to tredjedeler av taket har kollapset. Vi har foreløpig klart å sikre baksiden av katedralen, hvor vi evakuerer de mest dyrebare verkene. De mest verdifulle arbeidene er reddet, sier brannsjef Jean-Claude Gallet til den franske avisaLe Parisien.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tidligere mandag sa en av prestene i katedralen til den franske journalisten Nicolas Delesalle at alle kunstverkene i katedralen var blitt reddet. Det opplyste journalisten påTwitter. Opplysningene er ikke bekreftet av franske myndigheter.

– Gode nyheter: Alle kunstverkene har blitt reddet. Katedralens skatter er intakte, det er også tornekronen og de hellige sakramentene, skriver Delesalle og siterer en prest ved navn Frederic, som har virket ved katedralen i to år.