Demonstranter, hovedsakelig etiopiske jøder, viser tegn og roper slagord mot politiet i Tel Aviv. Foto: Baz Ratner/ Reuters / NTB scanpix

Netanyahu maner til felles front mot rasisme

Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, tok til orde for en felles front mot rasisme i samtaler med det jødisk-etiopiske samfunnet mandag.

Politiet brukte søndag kveld sjokkgranater og vannkanoner mot etiopiske jøder som protesterte mot politivold i Tel Aviv.

Opptøyene skjedde tre dager etter at et tusentall etiopiske jøder deltok i en demonstrasjon mot politiet i Jerusalem. Også da brukte politiet vannkanoner for å oppløse demonstrasjonen, mens demonstrantene svarte med steiner og flasker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Protestene fikk statsminister Benjamin Netanyahu til å ta en liten pause fra forhandlingene om å danne ny regjering. Han hadde i stedet et møte med de etiopiske aktivistene og en såret israelsk-etiopisk soldat mandag.

– Vi må stå sammen som én mot rasisme. Bare da kan vi bli kvitt den for godt, sa han etter det tre timer lange møte.

Bakgrunnen for protestene er en video som viser to politimenn som banker opp en uniformskledd soldat og deretter arresterer ham.

Det er rundt 135.000 etiopiske jøder i Israel. De begynte å komme til landet etter at sjefrabbinerne i 1973 fastslo at de hadde jødiske røtter. Men det har ikke vært lett for dem å bli integrert, trass i massiv offentlig støtte.

Les også
Netanyahu signerte koalisjonsavtaler
Les også
Israels utenriksminister går av
Les også
Carter og Brundtland ber om valg i Palestina
Les også
Kan oppnå langvarig våpenhvile med HamasHudna
Les også
Israel advarer mot terrortrussel i Tunisia