Norske leger mener de ikke kan tvinges til å utføre omskjæringer. Foto: Frank May / NTB scanpix NB! MODELLKLARERT

Leger får ikke si nei til omskjæring av gutter

Flere sykehusleger nekter å utføre rituell omskjæring av gutter. Nå viser det seg at loven pålegger dem det. Reservasjonsrett er ikke aktuelt, skriver VG.

Til tross for sterk motstand fra fagmiljøene i helsesektoren, kan offentlige sykehus fra nyttår gjennomføre rituell omskjæring av guttebarn med statlig refusjon. Egenandelen for foreldrene er på 4.000 kroner. Få dager inn 2015, ble det klart at mange leger vil nekte å utføre inngrepet. Nå viser det seg at de ikke har anledning til å si nei til å omskjære guttebarn, skriver VG.

Ikke tradisjon for reservasjon

– Det er ingen reservasjonsrett eller reservasjonsmulighet. Det er ikke tradisjon for å ta ut reservasjoner i helsetjenesten, som skal være politisk og religiøst nøytral, sier statssekretær Cecilie Brein-Karlsen (Frp) i Helse- og omsorgsdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har stor forståelse for at dette er en krevende problemstilling. Sykehus kan forsøke å legge til rette for at enkelte kan slippe, men helseregionene har ansvar for å sørge for at det er et tilbud, sier statssekretæren.

Torsdag 8. januar sa imidlertid Brein-Karlsen til NRK at «det ikke vil bli aktuelt å beordre leger til å utføre disse inngrepene med det første.»

Da Stortinget vedtok omskjæringsloven i juni i fjor unnlot 65 representanter å møte opp under avstemningen, ifølge en opptelling Dagsavisen har foretatt.

Ordrenekt

Hege Gjessing, president i Legeforeningen, sier de forholder seg departementets føringer.

– Vi forholder oss til det helseministeren har vært tydelig på, nemlig at ingen skal tvinges til å delta i omskjæring selv om det ikke foreligger noen reservasjonsadgang, skriver hun i en epost til VG.

Tidligere i år sa forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund at han ikke hadde noen forståelse for skepsisen blant norske leger.

– Ordrenekt er faktisk en avskjedigelsesgrunn i henhold til arbeidsmiljøloven, sa Kohn til NRK.

Les også
Nettverk krever 18-årsgrense for omskjæring
Les også
Anbefaler omskjæring av gutter
Les også
Smykker forhindrer omskjæring
Les også
Drøfter forbud mot omskjæring