FEIRET: Webredaktør Marianne Westerlund og kollegaer synger bursdagssangen for Sjømannskirken og kaster ut røde drops til delegatene på generalforsamlingen. FOTO: Astrid Dalehaug Norheim

Kjerka vil lære opp voksne i kristen tro

Nå er det ikke bare barna, men også de voksne, som trenger opplæring i kristen tro, mener hovedstyreleder.

Kjell Nordstokke etterlyser et eget trosopplæringsprogram - for voksne.

Etter at generalforsamlingen raskt la bak seg den betente saken rundt avgangen til tidligere generalsekretær Audun Myhre, startet de lørdagen med et inspirasjonsforedrag av Nordstokke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Der utfordret han til å rette større oppmerksomhet mot hvordan kirkens budskap og lære skal bli en del av Sjømannskirkens mange møtesteder.

– Det kan jo bli vanskelig, for vi har jo så godt omdømme, sa han og innså at det kan komme motforestillinger mot å «belaste folk med utidig forkynnelse her og der».

– Ikke desto mindre tror jeg det er en oppgave vi må tenke mer gjennom og som jeg vil utfordre prestene til å tenke gjennom, sa Nordstokke.

Les også: Sjømannskirkens flittige hender

Mer forkynnelse

I fjor besøkte over en halv million nordmenn sjømannskirkene, i tillegg til det utadrettede arbeidet. De har et omfattende arbeid blant offshoreansatte, turister og studenter og sjøfolk.

– Vi må hjelpe mennesker til å skjønne at når vi snakker om tro i vår sammenheng, er det ikke allmenn tro, men det er troen som har sitt utgangspunkt i Jesus Kristus. Forkynnelsen må motivere et håp, ikke tatt ut av vinden, men som er knyttet til Jesus Kristus, sa Nordstokke.

Han utfordrer til å skape en forkynnelse hvor Jesus blir levende og kan utgjøre en forskjell i folks liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det kan hende vi trenger et trosopplæringsprogram for Sjømannskirken som helhet, sa Nordstokke.

30- og 40-åringer

Etter talen utdyper han til Dagen.

– Vi må sikre at vi har en felles plattform som alle har et eierforhold til. Sjømannskirken har mange arenaer hvor det er krevende å ha et forkynneransvar. De med et forkynneransvar må hjelpe hverandre til å være bevisst på å få til det på en god måte. I dette ligger ingen kritikk av forkynnelsen som har vært. Det har vært mye bra.

– Men denne trosopplæringsplanen gjelder ikke barna?

– Nei, nå snakker jeg om de voksne, ikke minst de som er i 30- og 40-årene.

– Har det vært mye kos og lite forkynnelse i Sjømannskirken?

– Nei, det vil jeg ikke si. Jeg vil si som Frans av Assisi: «Forkynn alltid evangeliet, om nødvendig med ord». I vår tid må vi også finne nye ord og være bevisst de ordene vi bruker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På førsteklasse

I sin tale pekte også Nordstokke på etiske utfordringer som Sjømannskirken møter i sin hverdag og konstaterte at organisasjonen ikke har tradisjon for å gå i strupen på skipsredere og myndighetspersoner. Når ansatte har vært skipsbesøk, har de sørget for å møte alle, uavhengig av klasseskille.

Sjømannskirken møter også den norske forbrukskulturen blant nordmenn på første klasse over hele verden.

Så pekte han på en mulig ny retning.

– Skal det tenke seg at Sjømannskirken skulle engasjere seg sterkere rundt arbeidsvilkår og nedbemanning? Var organisasjonen noen ganger for forsiktige og tilbakeholdne med å tale de svakes sak?

Han roste Sjømannskirkens arbeid med Nordsjødykkerne.

– Der har vi gjort en viktig innsats.

Sjømannskirken har engasjert seg i saken med pionerdykkere i Nordsjøen som fikk omfattende plager etter å ha vært utsatt for store belastninger. «Dykkerkontakten» er knyttet til Sjømannskirken og gir veiledning innen gjeldsrådgivning, helse og sosiale spørsmål, og har en døgnåpen kontakttelefon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Veileder

Overfor Dagen trekker han frem offshoreindustrien, som Sjømannskirken har et utbredt samarbeid med.

– På det nye flyet til Houston er det bare businessklasse. I denne næringen er det bare businessklasse. Hvordan hjelper vi menneskene i den situasjonen som ønsker å være edruelige og ønsker å reflektere over sin velstand og sitt forbruksmønster?

– Ser vi konturene av en skarpere sjømannskirke?

– Jeg vil ikke si skarpere, men vi må være bevisst på at dette er en del av mandatet vårt. Jeg tror det er en forventning til kirken at den skal være en veileder i etiske spørsmål. Men vi må gjøre det på en måte som fastholder medvandrerperspektivet.

Temakvelder

– Vil dere ta opp dette på seminar på sjømannskirkene eller vil dere ha en offentlig profil?

– Det må vi se på. På noen stasjoner kan man ha temakvelder og drøftinger, sier Nordstokke og viser til at Sjømannskirken har vært med å legge til rette for møte mellom biskoper og oljeindustrien om krevende etiske utfordringer som oljesang.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den norske kirke har markert seg som skarp kritiker mot sider av oljeindustrien. Sjømannskirken på sin side har et nært samarbeid med store selskap innen oljeindustrien.

– Kommer vi til å høre mer til deres stemme i den offentlige debatten også?

– Vi har ikke den ekspertisen som Den norske kirke har på disse spørsmålene, men vi kan faktisk skape felles rom hvor vi utnytter hverandres kompetanse, sier Nordstokke.

Sjømannskirken

Generalforsamling i Sjømannskirken - Norsk kirke i utlandet i Bergen 28. - 29. august

I helgen feires Sjømannskirkens 150-årsjubileum med folkefest, konsert og festmiddag. Søndag er det jubileumsgudstjeneste i Johanneskirken med Kong Harald.

Generalforsamling i Sjømannskirken - Norsk kirke i utlandet i Bergen 28. - 29. august

Les også
Sjømannens åndelige velferd
Les også
Sjømannskirken takket og avsluttet saken
Les også
Salg av Oslo Sjømannskirke
Les også
Kirken som dukker opp der folk ferdesGeneralforsamling
Les også
Sjømannskirkens flittige henderKort om Sjømannskirkens historie
Les også
– Fire av ti støtter vrakingen av Myhre