VELKOMMEN: Menigheten i kirken St Thomas More ønsker velkommen til messe, men ikke til å sove på benken utenfor. Piggene gir klart signal.

Kirken ber hjemløse pigge av

«Ekskluderende arkitektur» møter folk utenfor kirker i England. Driftsleder i Nidarosdomen synes ikke noe om tiltaket.

Benker med bøyler i midten slik at det ikke går an å legge seg ned på dem. Togterminaler med stålrør på opphøyninger langs vinduene som hindrer folk fra å sette seg ned. Skatere som hindres i å leke seg ved at det settes opp store metallklumper. I England kalles benkepiggene «anti homeless spikes».

I Norge er ikke situasjonen kommet dit ennå, at det offentlige rom gjøres minst mulig tilgjengelig for mennesker uten bosted. Men «ekskluderende arkitektur» som det heter, brer om seg her også. Under Sinsen-krysset i Oslo er det plassert store kampesteiner, slik at romfolk ikke skal sove der. Likevel har noen klart å rydde seg en plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Centralstasjonen i Stockholm er et av stedene som har tatt dette designet i bruk, hovedsakelig for å hindre romfolk fra å oppholde seg på stedet for å tigge, skriver Aftonbladet.

Velkommen til messe

Den katolske kirken St. Thomas More i Bradford-on-Avon er en av menighetene som har pigger på benkene ved inngangen. Like ved siden av skiltet som ønsker velkommen til messe.

Utenfor Norges nasjonal-katedral, Nidarosdomen i Trondheim, er det store benker som folk kan sitte på.

Fagleder for driftsavdelingen i Nidarosdomen, Jan Tøndelstrand, sier de ikke har hatt problemer med at folk overnatter på benker ved kirken, eller i kriker og kroker rundt bygget.

– Det er ikke vanlig å bruke benkene som overnattingsplass. Det er turistene som bruker dem, for å se på domen.

– Hva synes du om pigger i benkene, for å få bukt med problemet?

– Det høres veldig spesielt ut. Det skal være en skikkelig plage før du setter i verk med slike tiltak, sier han.

Nidarosdomen har vektertjeneste som sjekker rundt kirken jevnlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Så vi har kontroll på det, om det skulle oppstå utfordringer av slik karakter, sier Tøndelstrand.

Mangel på omtanke

Protestene i England har ikke latt vente på seg.

– Uvennlig arkitektur som dette har en nesten villet mangel på omtanke for menneskers liv, mener Dr. Dan Lockton, som er prosjektleder ved Royal College of Arts i London.

I Manchester ble det i år arrangert en underskriftskampanje for å få fjernet «anti-homeless spikes» utenfor butikken Selfridges. Også i London har det blitt arrangert underskriftskampanjer mot det som kalles «fiendtlig arkitektur».

– Hvis du er litt kynisk, men også realistisk, kan dette kalles en form for angrep på de fattige, sier Rowland Atkinson fra Centre of Urban Research ved Univerity of York til The Guardian.

Pass på

Lockton mener Norge bør passe seg for å innføre ekskluderende arkitektur, i slik skala som England har gjort. Han mener signalet det sender er mer enn feil.

– Folk opplever det som en trussel. Alle føler at de behandles som kriminelle. En benk med intensjonen å være ukomfortabel for en hjemløs person gjør ingenting for å avhjelpe situasjonen for den hjemløse. Det skaper bare en uvennlig atmosfære for alle, fra eldre som oftere må ta seg en hvil, til yngre som blir fortalt at de ikke er velkomne, at de ikke har rettigheter til å ta byen sin i bruk, mener Lockton.

Tidligere rådhus

Father Conrad Lowry, prest i St. Thomas More, forteller at piggene ble satt opp for hundre år siden, da bygningen var byens rådhus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var for å hindre at folk som kom fra barene i området skulle legge seg til å sove utenfor rådhuset, sier han til Dagen.

Lowry opplyser at bygningen har tilhørt katolikkene i 60 år nå, men han har ingenting å si til hvorfor piggene ikke er blitt fjernet i løpet av disse årene.

Les også
Kirken i England trekker seg ut av kull og tjæresand
Les også
To prosent går til kirken
Les også
Storbritannia har fått en ny Diana
Les også
Camerons sterke bånd til Israel
Les også
Alt for Norge – i britisk uniform