Kilder: Tsjetsjensk 18-åring sto bak lærerdrapet i Paris

En 18 år gammel tsjetsjener skal ha stått bak knivdrapet på en lærer i Paris, opplyser kilder hos den franske påtalemyndigheten.

Politi bekreftet fredag at historielæreren som fikk halsen skåret over under angrepet, nylig hadde vist elever en karikaturtegning av profeten Muhammed.

Den mistenkte gjerningsmannen ble funnet nær offeret og var utstyrt med kniv og en såkalt softgun. Ifølge politiet ble han skutt og drept da han motsatte seg pågripelse og opptrådte truende.

Gjerningsmannens identitet er ikke offisielt bekreftet, men ifølge en kilde hos den franske påtalemyndigheten skal det være snakk om en 18 år gammel tsjetsjener, født i Moskva.

Ni personer i avhør

Under angrepet skal han ha ropt «Allahu akbar», som er arabisk og betyr «Gud er størst».

Til sammen ni personer er tatt inn til avhør etter drapet, blant dem foreldrene til et av barna der den drepte læreren underviste. De skal ha uttrykt misnøye med at læreren viste fram en karikaturtegning av Muhammed.

De øvrige som er tatt inn til avhør, er ifølge kilden hos påtalemyndigheten omgangsvenner av gjerningsmannen, men ikke familiemedlemmer.

«Islamistisk terrorangrep»

Frankrikes president Emmanuel Macron besøkte fredag kveld åstedet og omtalte angrepet som et «islamistisk terrorangrep».

– En av våre landsmenn ble drept i dag fordi han underviste om ytringsfrihet, friheten til å tro eller ikke tro, sa en tydelig preget Macron.

Presidenten sa videre at angrepet ikke bør splitte Frankrike fordi det er akkurat «det ekstremistene er ute etter».

– Vi må alle stå sammen som medborgere, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) reagerer også sterkt på drapet.

– Alvorlige og grusomme nyheter om terrorhandlingen i Frankrike. Vi må stå sammen mot angrep på tankefrihet og opplysning. Mine tanker går til offerets nærmeste, kolleger og elever,tvitrer hun.

Charlie Hebdo-rettssak

Meldingen om drapet kommer samtidig som det pågår en rettssak i kjølvannet av terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris i 2015, der tolv personer ble drept.

Årsaken til at Charlie Hebdo ble mål for angrepet, var at satiremagasinet flere ganger hadde trykket tegninger av profeten Muhammed.

Historielærer

Fredagens angrep skjedde rundt klokka 17 ved en skole i Conflans-Sainte-Honorine, en forstad vest for den franske hovedstaden. Offeret var historielærer på ungdomsskolenivå, og han hadde nylig vist fram Muhammed-karikaturer og diskutert dem i undervisningen. Dette mottok han senere trusler for, opplyser politikilder.

Politiet opplyser at de etterforsker hendelsen som «et drap knyttet til en terrororganisasjon». De rykket ut til stedet etter å ha fått en telefon om en mistenkelig mann som oppholdt seg der.

I etterkant av hendelsen rykket også en bombegruppe ut til stedet av frykt for at det kunne være en bombevest der. Publikum ble advart mot å nærme seg stedet.

Avbrøt reise

Innenriksminister Gérald Darmanin, som var på reise i Marokko, vendte umiddelbart tilbake til Paris etter hendelsen. Han har hatt samtaler med statsminister Jean Castex og president Emmanuel Macron, opplyser Darmanins kontor.

Hendelsen minner om et angrep som fant sted i den franske hovedstaden i slutten av september da to menn fra et TV-produksjonsselskap ble angrepet med kjøttøks utenfor de tidligere lokalene til Charlie Hebdo. De ble alvorlig skadd, men overlevde. En 25 år gammel pakistansk mann er siktet for handlingen.

Darmanin sa like etter at angrepet «åpenbart var en islamistisk terrorhandling».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

25-åringen skal i avhør ha begrunnet handlingen med satiremagasinets publisering av karikaturer av profeten Muhammed.