To ISIL-opprørere med gruppens flagg i Mosul forrige uke. Foto: Reuters / NTB scanpix

ISIL-tilhengere feiret «egen stat» med geværskudd

ISILs tilhengere feiret erklæringen av Den islamske staten med skudd i været i islamistgruppens høyborg Raqa i Syria søndag kveld.

Den militante islamistgruppenISIL har erklært sin egen stat. Erklæringen kom i en lydfil publisert på internett søndag kveld.

Samtidig kuttet gruppen ut «i Irak og Levanten» fra navnet sitt – og heter nå bare Den islamske staten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Store kolonner med stridsvogner kjørte inn i Raqa like etter at erklæringen var offentliggjort, for å feire kalifatet. Samtidig var det intens skyting i byen. ISIL-tilhengere feiret med å skyte i luften med geværer, sier en aktivist i byen til nyhetsbyrået AFP.

ISILs talsmann Abu Mohammad al-Adani hevded selv at opprettelsen av staten er «drømmen i alle muslimers hjerter» og «håpet for alle islamister».

Kalifat

Ifølge erklæringen er Den islamske staten et kalifat – en type muslimsk styresett som ble brukt under Det osmanske riket for nesten 100 år siden.

Gruppen utnevnte også sin egen leder Abu Bakr al-Baghdadi som kalif, altså leder for staten. Gruppen hevder det gjør ham til leder for «alle muslimer, hvor enn de er i verden».

Ifølge midtøstenforsker Kjetil Selvik ved Chr. Michelsens institutt, bryr ikke Den islamske staten seg nevneverdig om manglende anerkjennelse fra det internasjonale samfunnet.

– Man trenger jo internasjonal anerkjennelse for å bli en stat. Det har ikke ISIL, og det vil de ikke få med det første. Men denne gruppen ser det slik at den ikke trenger noe grønt lys fra omverdenen for å opprette en egen stat, sier Selvik til NTB.

– Selv om ISIL ofte beskrives som en bevegelse, en gruppe eller en milits, så ser de på seg selv som en stat. Derav navnet, forklarer han.

Midtøsteneksperten sier opprørerne krever lydighet blant innbyggerne og monopol på maktbruk i de områdene de kontrollerer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De har vist seg å ha svært store problemer med å godta andre som ikke vil underlegge seg deres befalinger, sier Selvik.

Kjemper om Tikrit

Opprørsgruppen har de siste ukene tatt over kontrollen i flere byer i Irak, og kontrollerer fra før av områder i Syria. Gruppen har tidligere uttalt at målet med opprøret i Irak er å etablere en muslimsk stat.

Søndag fortsatte kampene om kontrollen i den irakiske byen Tikrit. Irakiske myndigheter sendte inn stridsvogner i et forsøk på å sende opprørerne ut av byen, som ligger 150 kilometer nordvest for Bagdad.

Selv hevder det irakiske militæret overfor irakiske medier at landets styrker har rykket lenger inn i Tikrit, og at mesteparten av byen er «rensket» for opprørere, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Sikkerhetsstyrkene klarte i dag å styrke sin kontroll over mesteparten av Tikrit, hevdet en ikke identifisert militærkilde til TV-stasjonen Al-Sumaria.