Den iranske presidenten Hassan Rouhani fikk en omvisning på det iranske atomanlegget i Teheran 10. april. Foto: Iranske styresmakter, AP, NTB

Iran sier økt anriking av uran er svar på «ondskap» fra Israel

Avgjørelsen om å anrike uran opp til 60 prosents renhet er et svar på angrepet som Israel mistenkes for å ha utført mot et atomanlegg, ifølge Irans president.

– Dere ville gjøre hendene våre tomme under samtalene, men våre hender er fulle, sier Hassan Rouhani med henvisning til Israel.

Han knytter dermed søndagens sabotasjeaksjon i Natanz til atomsamtalene i Wien og behovet for forhandlingskort. Israel, som er imot atomavtalen, har ikke kommentert angrepet.

– Atomterrorisme

– 60 prosent anriking er et svar på din ondskap. Vi kutter av deg begge hendene, én med IR-6-sentrifuger og en annen med 60 prosent, sa Rouhani videre i et regjeringsmøte onsdag.

– Det dere gjorde, er atomterrorisme, tilføyde han i den TV-sendte talen.

IR-6-sentrifuger anriker uran raskere enn tidligere generasjoner sentrifuger. Iran og stormaktene startet forrige uke de første samtalene med mål om å blåse liv i atomavtalen etter presidentskiftet i USA.

Tre ganger så rent

IfølgeThe New York Times, som siterer amerikanske og israelske etterretningskilder, var det Israel som sto bak sabotasjen i Natanz som skal ha satt strømforsyningen ved anlegget ut av spill.

Iran har tidligere anriket uran opp til 20 prosent, til bruk i sitt atomkraftverk i Bushehr. Uran benyttet i atomvåpen har vanligvis en anrikningsgrad på minst 85–90 prosent.

Da Iran kunngjorde at de øker anrikingen, sa iranske tjenestemenn at prosessen ville begynne onsdag. Onsdag morgen tvitrer Irans utsending til Det internasjonale energibyrået at de «forventer å akkumulere produktet» fra sentrifugene i Natanz neste uke.

Atomsamtalene i Wien, der USA foreløpig deltar indirekte, skal etter planen fortsette torsdag.