Mange viste sin støtte til Israel og jødene søndag 10. mai i Oslo. Foto: Markus Plementas, KPK

Inntil 1.500 viste solidaritet med jøder og Israel

1.200-1.500 mennesker møtte søndag fram i Oslo sentrum for å markere sin støtte til jødene og Israel. Politiet måtte legge en motdemonstrant i jern.

– Vi ser det igjen i en ny form i radikale miljøer og voldelige ideologier, sa hun.

Selv om det i år er 70 år siden folkemordet på jødene under andre verdenskrig var over, er ikke kampen mot antisemittisme over i Europa, minnet hun om.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Å drive både rasistiske og diskriminerende holdninger ut av mørket og kjempe mot dem er et ansvar som påhviler hver og en av oss, sa hun.

Også KrFs stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan og Israels ambassadør til Norge, Raphael Schutz, holdt appeller.

Inntil 1.500 mennesker deltok ifølge politiet under markeringen, som gikk stort sett fredelig for seg.

Truet politiet

Fra Stortinget marsjerte støttemarkeringen ned til Rådhusplassen mens det ble vaiet med flagg, ropt israelvennlige slagord og sunget «hevenu shalom alechem - fred være med deg».

Da toget beveget seg videre ned mot Rådhusplassen måtte politiet legge en mann i håndjern etter at han hadde oppført seg truende i umiddelbar nærhet til markeringen.

Rett før marsjen ankom Rådhusplassen, der det skulle holdes appeller og sang – ble det også ropt «barnemordene», «er dette alle fra hele Norge?» og «boikott Israel» fra en parkert bil der toget passerte.

Frykt for antisemittisme

Angrep mot jødiske mål i Brussel, København og Paris det siste året har skapt bekymring blant mange jøder for at antijødiske holdninger igjen skal være på fremmarsj i Europa.

Ambassadør Schutz sa han var glad og rørt over støtten fra så mange nordmenn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Deres nærvær fyller meg med glede, for vi tar ikke våre venner for gitt, sa han.

Schutz fremholdt at det i dag både finnes «gammeldags» antisemittisme i Europa, men også en ny form for jødehat begrunnet i motstand mot staten Israels politikk.

Flere av talerne hedret nylig avdøde Samuel Steinmann. Han var det siste gjenlevende tidsvitnet blant de norske jødene som ble deportert under krigen og sendt til nazistenes konsentrasjonsleirer.

– Trenger støtte

Frp-leder Siv Jensen mener det fint går an å vise solidaritet med jødene og Israel, uten å støtte alt landet mener og gjør.

– Jeg respekterer at det er ulike syn på det. Men Fremskrittspartiet har alltid stått oppreist og ment at et land som er omringet av så mye fiendskap og ondskap, trenger støtte, sier hun til NTB.

– Det betyr ikke at man støtter staten Israel i alt den foretar seg, men det er nettopp gjennom vennskap og utstrakte hender man kan klare å formidle det budskapet også, legger hun til.

Anti-sionistisk markering

På Jernbanetorget var det samlet rundt 100 mennesker med palestinaskjerf, «Boikott Israel» - skilt og en frontrekke fylt av ortodokse jøder.

Blant dem Rabbi Weiss, en kjent talsmann for den anti-sionistiske bevegelsen Neturei Karta. «Israel er terrorister» , og «Fri Palestina» ble ropt fra en ropert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Initiativtaker Per Christian Volmert hadde håpet å se flere, mens Trond Ali Linstad påpeker at det er budskapet som er viktig for dem og ikke antall oppmøtte.

Paraden gikk oppover Karl Johans gate i Oslo, forbi Stortinget, Nasjonalteateret og ut til Nobels Fredssenter. Ved trikkeskinnene rigget ansamlingen seg til for å høre på appeller.

– Den eneste realistiske vei fremover i Midtøsten er selvfølgelig å bygge solidaritet mellom jøder og palestinere og alle som denne saken angår. Vi støtter et undertrykt folk, palestinerne, og vi protesterer mot urett representert ved staten Israel, sier Trond Ali Linstad.

– Dette er en historisk markering. Det er første gang i Norge at jøder, muslimer, kristne og ateister er samlet for fred i Midtøsten, ropes det fra høyttalerne når Saqib Ibrahim starter sin appell. Han er initiativtaker til markeringen.

Bare noen steinkast lengre borte var en noe større ansamling mennesker samlet i sin støtte til Israel, med israelske og norske flagg.

Les også
Politiet: Trusselnivået rundt marsjen er lav
Les også
Møter Israel-markering med Palestina-togSolidaritetsmarsj for PalestinaStøttemarkering for Israel
Les også
Føler seg som annenrangs jøder i IsraelIsrael-korrespondenten
Les også
Solidaritet med Israel
Les også
Sier nei til politiske budskapStøttemarkering for Israel
Les også
Camerons sterke bånd til Israel