FORPLIKTELSE: Calvin Robinson ser et ansvar for å være en kristen stemme i offentligheten.

Han mener kamp mot rasisme erstatter evangeliet

Calvin Robinson skaffet seg en svær tilhørerskare i media, men ble møtt stengt dør for ordinasjon i Church of England.

Den unge konservative kommentatoren har over 159.000 følgere på Twitter og er et av ansiktene på kringkasteren GB News som ble lansert i 2020.

– Jeg har fått en plattform i gave og ser en forpliktelse i å fylle den plattformen for å dele de gode nyhetene, sier Robinson til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg prøver i det minste å forme synspunktene mine ut fra troen min. Ofte blir det motsatte gjort, sier han.

Men noen av uttalelsene hans ser ut til å ha stengt muligheten for presteordinasjon i Church of England.

Rådville kristne

Sist lørdag deltok han under den årlige Unbelievable-konferansen i London. Den handler om kristent trosforsvar. Denne gangen var temaet «God Unmuted» - hvordan kirken kan finne igjen stemmen sin i offentligheten.

– Vi er klar over at vi lever i en tid med mye debatt, særlig i sosiale medier, om om omstridte spørsmål som rase, kjønn og seksualitet. Kristne kjenner seg ofte ikke særlig trygge på å engasjere seg i disse diskusjonene, sier Justin Brierley til Dagen.

KRISTEN USIKKERHET: Justin Brierley vil bidra til at kristne blir tryggere i offentlig samtale om følsomme spørsmål.

Brierley er leder for konferansen og vert for podkasten «Unbelievable?» på Premier Christian Media der kristne møter ikke-kristne til debatt. Den er blitt populær langt utover Storbritannias grenser.

– Vi ønsket å ha en konferanse om hvordan vi håndterer disse samtalene og hvordan vi kan tale med nåde og sannhet i en ofte splittet verden og kirke, sier han.

Kontroversielle debatter

Noen av bidragsyterne på konferansen var opptatt av hvordan kristne kan komme i bedre dialog med en samtid der mange har lite kunnskap om kristen tro.

Calvin Robinson har for sin del valgt å engasjere seg på konservativ side i kontroversielle debatter om abort, transidentitet og likekjønnet samliv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Alle disse høyst kontroversielle sakene kommer fra troen, og vi må beskytte og kjempe for dem, ellers vil djevelen valse over det hele, sier han.

Avviser anklager om rasisme

Selv om han også har personlig erfaring med at rasisme finnes, er han sterkt kritisk til å fremstille Storbritannia som et rasistisk samfunn. Tvert imot mener han det er et av av de mest «tolerante, inkluderende og imøtekommende» stedene på jorden.

Da Church of England kom med en rapport om institusjonell rasisme i fjor, så han det som «nok et tegn på at kritisk raseteori får forrang over teologi» i kirkesamfunnet, og at synd blir omdefinert.

Kjenner en forpliktelse

Robinson fremholder at han ikke ser det som sin oppgave å omvende ateister gjennom hvordan han opptrer i media, men oppmuntre dem som er kristne.

– Jeg vil la dem vite at det er ok å være kristen i det offentlige rommet. Du kan fortsatt innrømme at du tror på Jesus Kristus som Herre og frelser. Det er ikke noe dårlig, sier han.

De siste årene har han vært en markant verdikonservativ kommentator og debattant i flere britiske medier, blant annet The Telegraph, The Guardian og The Daily Express.

– Hvis flere står fram og sier: Vi tror fortsatt på sannheten i evangeliet, så vil det bli sosialt akseptert igjen. Jeg tror dette fortsatt er et kristent land. Vi er bare blitt stille om det.

PANEL: Calvin Robinson (nr. to fra høyre) deltok i en panelsamtale på Unbelievable-konferansen om hvordan Jesus ville møtt diskusjonen om rase, kanselleringskultur og identitet. Debattleder Justin Brierley sitter helt til høyre.

Anklager biskoper for ensretting

Denne våren fullfører Robinson teologistudiene. I april skrev The Daily Express om at Robinson mente biskopene blokkerte for ordinasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De er blitt veldig liberale i spørsmål om trans, kjønn og homoseksuelt ekteskap, men de er ikke tydelige på evangeliet. Og hvis noen er tydelige på evangeliet, er de veldig redde for at vedkommende kan støte noen, sier han.

Han mener alle biskopene er liberale og progressive.

– De sier at de vil ha mangfold og inkludering, men det de vil ha, er brune ansikter som tenker slik de gjør.

Bekymret over Twitter-meldinger

Biskopen Johathan Baker i bispedømmet Fulham skulle ordinere Robinson, men fremholdt i en samtale i februar at han måtte velge mellom rollen som geistlig og som mediekommentator. Begrunnelsen var at det ble vanskelig å gjøre begge deler på grunn av klager som ble fremsatt mot ham, ifølge express.co.uk.

– Jeg opplevde at mediearbeidet var en del av kallet mitt og min fremtidige tjeneste, så de to var ikke mulige å skille, sa Robinson til avisen.

Biskopen av London, Sarah Mullally, skrev i en epost at Twitter-meldinger fra Robinson var «under standarden for noen som forbereder seg på ordinasjon».

Håper å bli prest

London bispedømme har kommet med en uttalelse der det fremgår at man har et begrenset antall posisjoner for dem som søker ordinasjon, og at man prøver å finne roller som passer for den enkelte. Denne gangen fant man ikke det.

«Calvin er fortsatt en kandidat som er kandidat for ordinasjon. Vi er fortsatt villige til å samarbeide med ham for å finne den riktige veien videre, og vi har ham i våre bønner».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For egen del ser Robinson ikke for seg en framtid i Church of England. Han vil fortsatt opptre i mediene, men ikke på heltid fordi det ikke er kallet hans.

– Jeg kjenner meg kalt til ordinert tjeneste og til å forkynne evangeliet. Jeg er en lærer, en pastor, og forhåpentligvis vil jeg en dag bli prest, sier han til Dagen.