Rester etter ødeleggelsene ved et sykehus på Gazastripen. 79 skoler og 23 helsesentre har hittil fått materielle skader i angrepene, mens 1.370 bolighus er lagt i grus eller påført store skader. Foto: Mohammed Salem / Reuters / NTB scanpix

Gazas innbyggere får et pustehull

Israel og Hamas har gått med på et forslag fra FN om å innføre en kort våpenhvile fra torsdag morgen.

Våpenhvilen skal virke fra 10 til 15 lokal tid torsdag, ifølge brigader Yoav Mordechai, talsperson for den israelske hæren. Han opplyser dette til BBC.

– Dette vil gi de sivile på Gazastripen fem timer med våpenhvile der de kan skaffe seg forsyninger og varer, sier Mordechai.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er humanitære grunner til at Israel sier ja til forslaget, opplyser en talsperson for Israel til Reuters. Initiativet til en humanitær våpenhvile er kommet fra FN og en annen organisasjon.

– Vi slutter opp om en fem timer lang våpenhvile, sier Hamas-talsmannen Sami Abu Zukhri.

Barn drept på stranda

I løpet av den over en uke lange konflikten er minst 220 mennesker drept. Alle er palestinere, bortsett fra en mann som var israeler.

77 prosent av de drepte i Gaza, var ifølge FNs kontor for koordinering av humanitærhjelp (OCHA) sivile.

Onsdag ble fire barn som spilte fotball på stranda i Gaza by drept i et israelsk angrep.

I tillegg ble fem andre barn såret i to angrep fra israelske granater, ifølge medisinsk personell.

Lover gransking

Ifølge OCHA er 44 barn og 29 kvinner hittil drept i konflikten, mens over 400 barn og nærmere 300 kvinner er såret.

Israelske myndigheter har lovet gransking av angrepet som de fire barna livet på stranda i Gaza by.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Angrepet var rettet mot terrorister fra Hamas. Rapportene om sivile tap er et tragisk utfall, heter det i en uttalelse fra hæren.

Mangler vann

Den humanitære situasjonen er svært vanskelig for befolkningen på Gazastripen. Infrastrukturen er hardt rammet, og rørsystemet er ødelagt flere steder. Viktige institusjoner som sykehus og skoler mangler tilgang på drikkevann.

– Flere hundre tusen mennesker er allerede uten tilgang til rent vann, og antallet er økende. Vi kan oppleve at mange blir syke etter å ha drukket urent vann, sier Grete Herlofson, fungerende generalsekretær i Røde Kors.

Søker tilflukt

22.600 palestinere har ifølge OCHA søkt tilflukt i skoler på Gazastripen, men heller ikke disse går fri av de israelske angrepene.

79 skoler og 23 helsesentre har hittil fått materielle skader i angrepene, mens 1.660 bolighus er lagt i grus eller påført store skader. Den norske legen Mads Gilbert, som gir akutthjelp ved et av sykehusene i enklaven, skildrer vanskelige forhold.

– Vanlige folk kommer inn med avrevne armer og bein, sier Gilbert til NTB på telefon fra sykehuset onsdag formiddag.

Det israelske forsvaret sier at målene for offensiven er utskytingsramper for raketter og oppholdsstedene til medlemmer av væpnede palestinske grupper. Israel rådet tidligere onsdag 100.000 palestinere nord på Gazastripen til å forlate sine hjem foran en ventet bakkeoffensiv.

Les også
Hamas burde ha sagt ja
Les også
– Hamas ønsker ti års våpenhvile
Les også
Kristenledere til NRK: – Ta grep for å unngå ubalanse og slagside mot Israel