ANGREP: Israelske nødetater og sikkerhetspersonell står utenfor synagogen der to palestinere angrep jøder med en pistol og økser tirsdag morgen. Foto: Jack Guez, AFP/NTB Scanpix

Frykt og sinne over synagoge-angrep

Folk er opprørte etter det dødeligste angrepet i Jerusalem på mange år.

Tirsdag angrep to palestinske menn jøder som ba i en synagoge i den ultra-ortodokse bydelen Har Nof. De skal ha gått til angrep med kniv, økser og en pistol.

Bydelen ligger ikke langt fra Holocaust-museet Yad Vashem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Utenfor synagogen var det samlet veldig mye folk fra bydelen, politi og ambulansepersonale. En hel del religiøse jøder stimlet sammen for å se. Ambulansepersonell holdt på å ta ut de siste skadde. De som var drept og hardt skadde var allerede tatt ut og kjørt til sykehus, forteller Dagens Israel-korrespondent John Solsvik etter å ha besøkt åstedet tirsdag morgen.

Kaotisk på åstedet - se video fra NRK:

Frykt og raseri

Så langt er fire mennesker bekreftet drept. Seks personer er bragt til sykehus, fire av dem med alvorlige skader.

Solsvik beskriver stemningen på stedet som en blanding av frykt og raseri.

– Jeg snakket med folk og ambulansepersonell, og mange er livredde. Noen våget ikke å sende barna på skolen i dag, andre fulgte barna selv, fordi barna ikke våget å gå til skolen alene, sier Dagen-korrespondenten.

Gråt over drept nabo

– Jeg snakket med en kvinne som stod og gråt på en plass ved siden av synagogen. Hun kjente en 50 år gammel mann som ble drept. Det var naboen hennes, som ble knivdrept.

– Bilder tatt av privatpersoner inne i synagogen viser blod, og kniver som ligger på gulvet ved siden av en som er drept. Det er forferdelig å se, sier Solsvik.

Folk som fikk med seg dramatikken legger skylden for angrepet på de palestinske lederne og skolevesenet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Oppfordrer til drap

Og tirsdag fortsatte Hamas med å oppfordre palestinerne til å utføre flere angrep.

– Hamas oppfordrer til en fortsettelse av hevnangrepene og understreker at den israelske okkupasjonen bærer ansvaret for spenningene i Jerusalem, sier Hamas' talsmann Sami Abu Zuhri, ifølge NTB.

Angrepet er en «naturlig reaksjon» og hevn etter at en palestinsk bussjåfør ble funnet hengt inne i en buss mandag, ifølge en annen talsmann.

Les også: Abbas fordømmer angrepet

Israelsk politi sier det dreier seg om et selvmord, men kollegaen som fant ham, hevder liket bar preg av å ha blitt utsatt for vold, ifølge NTB.

– Folk mener at det som skjedde i dag er en hevn for at israelere skal ha drept bussjåføren, sier Solsvik.

Israel svarer

Angrepet har gått hardt inn på folk i bydelen, og noen snakket om at de ikke greide å gå på jobb tirsdag.

Statsminister Benjamin Netanyahu sier Israel vil svare svært hardhendt etter at fire jøder ble drept i et blodig angrep i en synagoge i Jerusalem, ifølge NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Folk har ventet på at israelske myndigheter snart skulle komme med en kraftig reaksjon. De opplever at verden reagerer ulikt på drap på jøder og drap på palestinere og arabere, sier Solsvik.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas sier han fordømmer terrorangrepet mot synagogen. Det samme gjør utenriksminister Børge Brende.

Les også
Brende ber Israel vise tilbakeholdenhet
Les også
Kerry: Angrepet i Jerusalem var ren terror
Les også
Minst fire drept i angrep mot synagoge i Jerusalem
Les også
Abbas fordømmer synagoge-angrep
Les også
Netanyahu: – Vi skal gjengjelde angrepet
Les også
Uro i Jerusalem etter at bussjåfør ble funnet hengt