SORG: Brenda Lemkus (nr.2 fra høyre) sørger over sin datter Dalia (25) som ble gravlagt i Tekoa tirsdag. Mandag ble hun og en israelsk soldat knivdrept av palestinske terrorister. Årsaken er trolig raseri over og frykt for at araberne skal miste kontrollen over Al Aqsa-moskéen i Jerusalem. FOTO: Baz Ratner Reuters NTB/Scapix

– Flytt fra Israel til Gaza eller Ramallah

Benjamin Netanyahu ber terrorister som ikke liker livet i Israel om å flytte til Ramallah eller Gaza. – Vi skal ikke hindre dere i å forlate landet, sier den israelske statsministeren.

Reaksjonen kommer etter to terrorangrep mandag der en 20 år gammel soldat og en 25 år gammel kvinne ble knivdrept. Mandag kveld innkalte Netanyahu sine øverste ledere innen sikkerhetstjenesten der også forsvarssjefen, politisjefen og minister for landets sikkerhet var til stede for å drøfte den spente situasjonen. Nå kommer Israels mottiltak for å få bukt med terroren som har tatt seg opp de siste to ukene.

Mer sikkerhet

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For det første økes tallet på politi, sikkerhetsfolk og soldater som utplasseres på strategiske steder for å hindre nye terroranslag. Antallet var allerede økt i og rundt Jerusalem etter to terrorangrep de siste ukene der fire personer ble drept av palestinske terrorister som kjørte inn i ventende på holdeplasser til Bybanen i Jerusalem. Nå trappes tilstedeværelsen av politi og soldater enda mer opp i hele Israel.

For det andre har Netanyahu gitt politiet og forsvaret ordre om å rasere hjemmene til terroristene som utførte drapene i Tel Aviv og i Gus Etzion mandag. Politiet har også arrestert familiemedlemmer til terroristene.

Angrepet ved Alon Svut i Gus Etzion-området skjedde nær det samme krysset der tre tenåringer ble kidnappet og drept i juni, og som ledet opp til krigen i Gaza i sommer.

I tillegg vurderer Israel å stenge av Judea og Samaria, noe som i så fall hindrer palestinere å komme på jobb eller skole i israelske byer og bosettinger. Det vil også bli strengere kontroll med arabere i Israel for å stanse og utvise personer som oppholder seg illegalt i landet.

LES OGSÅ: Tostatsløsningen – en fredsillusjon

Ingen toleranse

Statsminister Benjamin Netanyahu lover at Israel vil bekjempe terroren med alle midler.

– Til alle som har demonstrert imot staten Israel og til De palestinske myndighetene ønsker jeg å si følgende: Dere er velkommen til å flytte ut. Staten Israel skal ikke gjøre det vanskelig for dere. Men for de som blir værende, skal vi gjøre livet vanskelig for opprørere og terrorister, sier Netanyahu.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tidligere Mossad-sjef Danny Jatom (Labor) sier til Ynet tirsdag at Netanyahu begår feil.

– Nå er tiden inne for å helle vann på for å slokke flammene, og ikke helle bensin på for å øke flammene. Netanyahus regjering gjør det motsatte av hva som kreves av en ansvarlig regjering i Israel, sier Jatom.

Han er enig at det må brukes makt for å stanse arabere og jøder som vil forstyrre dagliglivet i Israel.

– Men samtidig må vi skape en dialog for å roe ned situasjonen. Dette er statsministerens og de folkevalgtes oppgave, sier Jatom.

Flere årsaker

Leder for Jerusalem Press Club, Uri Dromi, tror den økte terroren har både kortsiktige og langsiktige årsaker.

– Det er en grunnleggende opplevelse blant araberne av håpløshet og fortvilelse. Mange synes de ikke blir behandlet likeverdig med israelske borgere, og blir sett på som annenrangs innbyggere. Så har vi utløsende faktorer som drap på en palestinsk gutt i en flyktningleir og en mann i Kana. Andre tennes av frykten for at de skal miste kontrollen over al-Aqsa-moskéen, sier Dromi til Dagen.

Han tror ikke det dreier seg om organisert vold, men handler om opphopet raseri over tid som så tennes av konkrete hendelser de siste dagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Roser terroristene

Talsmann Husan Badran i Hamas roser terroristene som utførte drapene i Israel mandag. Han sier drapet på den israelske soldaten i Tel Aviv var et svar på at israelsk politi skjøt og drepte en israelsk araber i Kana lørdag.

– Angrepene mandag viser vårt folks utholdenhet i kampen mot okkupasjonen og mot de kriminelle overgrepene på Al Aqsa-moskéen i Jerusalem, sier Badran fra sitt kontor i Doha, Qatar.

Les også
Pastor hevder Arafat ble kristen
Les også
Sammenligner seg med norske Afghanistan-soldater
Les også
Arven etter Arafat
Les også
Å be for Israel