FLERE KINESERE: Tallet på kinesiske turister til Israel øker sterkt. I 2015 er det ventet 35.000 kinesiske besøkende til Israel, mens tallet neste år skal økes til 50.000. Prosedyren for å få visum til Israel er endret, og israelske hoteller serverer kinesisk frokost og lærer sine ansatte mandarin.

Eventyrlig vekst i handelen med Kina

Handelen mellom Israel og Kina har økt astronomisk de siste 20 årene. Nå ber også Kina om hjelp fra Israel til å bekjempe terrorisme.

Israel ambassadør til Kina, Matan Vilnai (70), forteller om en eventyrlig utvikling i samhandelen med Kina de siste årene. Kinesiske myndigheter er ute etter israelsk kunnskap innen hightech, inovasjon, landbruk og vannforsyning. Økt levestandard fører til stadig flere kinesiske turister til Israel. I Kina finnes så å si ingen antisemittisme, og ingen krever boikott av Israel eller israelske produkter.

Eksplosiv økning

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Da vi startet samhandelen med Kina i 1992, solgte vi varer til Kina for 100 millioner dollar. I dag er verdien av denne handelen økt til 12 milliarder dollar. Store israelske selskap er alt etablert i Kina særlig innen teknologi, inovasjon og økonomi, forteller Matan Vilnai til Dagen.

Den israelske ambassadøren hevder at talen til Kinas president, Xi Jinping, under partikongressen i mars, var svært viktig for Israel.

– Denne talen var avgjørende for oss, for første gang ble Israel nevnt som en viktig samarbeidspartner for Kina. Han farer ikke bare med politikersnakk, men hans ord blir sett på som lov i Kina og saumfart i alle ministeriene og satt ut i livet, sier Vilnai.

Utvekslingsprogram

Siden han begynte jobben som Israels ambassadør i Bejing i 2012 har han sørget for at alle israelske universitet har egne opplegg i Kina. I tillegg inviteres kinesiske ungdommer til å studere i Israel. Programmet har ført til at 1.000 kinesiske ungdommer studerer i Israel hvert år nå.

Matan Vilnai forteller at den kinesiske presidenten har bedt Israel om hjelp til å øke matproduksjonen.

Landbruksrevolusjon

– Å skaffe mat på bordet til 1,3 milliarder mennesker er myndighetenes viktigste oppgave. Det er et stort problem på grunn av den enorme folkeflyttingen fra landsbygda til byene. Færre og færre driver med landbruk, og matproduksjonen er gammeldags og beskjeden. Presidenten ber om at Israel, som vet hvordan dette skal gjøres, må hjelpe Kina på dette området, sier Vilnai.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I den nordøstligste provinsen i Kina har Israel satt i gang et storstilt prosjekt for å øke melkeproduksjonen. Der finnes det fire millioner melkekyr, mens det i hele Israel bare er 120.000 kyr.

– Våre kyr har en gjennomsnitts årsproduksjon på 12.000 liter, mot 4.000 liter fra de kinesiske kuene. Vi selger vår teknologi til dem og viser hva vi gjør for å øke melkeproduksjonen. Planen er at dette så skal gjennomføres i hele Kina. Det blir krevende og kommer til å endre matproduksjonen for alle typer melkeprodukter, men det skal vi klare, sier Vilnai.

Vannteknologi

Kinesiske myndigheter har også bedt om israelsk hjelp til vannforsyningen. I en større by i nærheten av Bejing bygges det nå avsaltingsanlegg i tillegg til renseanlegg for avløpsvann. Israel er fremst i verden når det gjelder teknologi på disse områdene.

– Disse to prosjektene er viktige for oss. Det er store prosjekter som kommer grasrota til gode, og er av stor betydning for den framtidige samhandelen mellom Israel og Kina, sier Vilnai.

Turistrekord

Han forteller at Gazakrigen sist sommer, som førte til en sterk nedgang i turister til Israel fra vestlige land, ikke førte til noen som helst nedgang i tallet på kinesiske turister til Israel.

– Tallet på turister fra Kina øker jevnt og trutt. I 2015 regner vi med at 35.000 kinesiske turister til Israel, mer enn tallet på turister fra USA eller fra Russland som tidligere har toppet listen. Vårt mål er at dette skal øke til 50.000 neste år og til 100.000 innen to år, sier Vilnai.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Som ambassadør har han endret prosedyrene for å få visum til Israel. Mens de før trengte flere uker å få visum, tar det nå bare to-tre dager. I tillegg er det opprettet direkte flyruter mellom Bejing og Ben Gurion. Israelske hoteller forbereder seg på storinnrykket av kinesiske turister ved å servere kinesisk frokost og annen kinesisk mat. De kurser også sine ansatte i mandarin.

Ingen antisemittisme

I vestlige land er det voksende antisemittisme og boikottaksjoner mot Israel. Det sier Vilnai er bortimot fraværende i Kina.

– Det hender vi av og til hører noe antisemittisk retorikk, men det er ikke en del av deres kultur. De bryr seg lite om slike spørsmål. Myndighetene er svært opptatt av hvordan de kan bekjempe terroren i de vestlige provinsene som grenser til de muslimske, sentralasiatiske landene. Også på dette området har de bedt Israel om hjelp, fordi de vet vi kjemper denne kampen daglig, sier Vilnai.

På grunn av samarbeidsavtalen med USA har Israel ikke lov å selge eller utveksle militært utstyr eller våpen til Kina.

– Jeg opplever stor respekt og beundring for det Israel står for og får til. Kultur og historie en viktig for kineserne, og når jeg er ute på besøk, er de imponert over våre to lands eldgamle historie og kultur. Slike ting knytter Kina og Israel sammen, sier Matan Vilnai.

Israels ambassadør til Kina er yrkesmilitær og var general i Det israelske flyvåpenet. Siden 1999 har han representert Labor i Knesset og hatt flere ministerposter i israelske regjeringer. I 2011 til 2012 var han minister for Sivilforsvaret.

Israel – Kina

Storstilt samarbeid innen landbruk, vannrensing, hightech, inovasjon, bekjempelse av terror m.m.

Israel selger varer og tjenester for 12 milliarder dollar (2014).

Ingen antisemittisme eller boikott av israelske varer.

Kinesiske turister topper listen over besøkende til Israel.

Israelske hoteller lager kinesisk frokost og lærer ansatte kinesisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Obama hjalp Netanyahu til gjenvalg
Les også
Nå forventer KrF støtte til ny plan mot jødehatForslag til tiltak
Les også
Iran og stormaktene samlet til intens innspurt
Les også
Israel og trusselen fra radikal islam
Les også
Israels eksstatsminister kjent skyldig i korrupsjon