Bollestad i ny bok: – Jeg ble seksuelt trakassert

KrF-nestleder Olaug Bollestad forteller at hun som 19-åring ble befølt av en populær misjonsleder.

I sin nye bok «Snakk sant om livet» forteller landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) for første gang om sin egen #meetoo»-opplevelse fra et kristent miljø på 1980-tallet.

En anerkjent forkynner skal ha utsatt KrF-nestlederen for grov seksuell trakassering da hun var 19 år gammel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Populær misjonsleder»

Bollestad var ansatt om ungdomsarbeider i Indremisjonen i Stavanger. Der jobbet hun sammen med en mann som hun i boken omtaler som en populær misjonsleder.

«Han var ein høg og karismatisk mann, alltid velkledd i skjorte, genser og bukse, og god til å gi kompliment. Han såg folk inn i auga, og som forkynnar skapte han begeistring og hallelujastemning der han kom. I misjonsmiljøet i Rogaland var han reine guruen», skriver Bollestad i boken.

Hendelsen skjedde da unge Bollestad skulle inn på kontoret hans for å hente en bok.

«Då eg stod mellom hylla og kontorpulten hans, med ryggen til, sperra han meg inne og tok rundt meg bakfrå. Han stakk handa inn mellom beina mine, tok meg på puppane, sa ingenting, berre pusta og stønna tungt. Han greip rundt meg og klemde meg, medan eg stod som lamma. Synet av crimplenebuksa hans, lys med sydd presskant, står enno som spikra fast i minnet mitt. Eg hadde på meg ei brun buksedrakt med glidelås, slike som var så populære tidleg på 1980-talet, og hugsar korleis han halte og drog i overdelen min. Gudskjelov fann han ikkje ut av glidelåsen».

«Då han endeleg lét meg gå, gjekk eg tilbake til ungdommane tvers over gangen, henta sakene mine utan å seia eitt ord og gjekk. Det var min siste arbeidsdag», skriver Bollestad, som ble sykmeldt etter hendelsen.

– Et utrolig stort tillitsbrudd

Til NRK sier Bollestad at hendelsen gikk sterkt inn på henne.

PREGET: Jeg hadde brune klær på meg den dagen, og det gikk nærmere 40 år før jeg brukte brune klær igjen, sier Olaug Bollestad (KrF) til NRK.

– Jeg hadde stor tillit til denne mannen, og derfor ble skuffelsen over det som skjedde så mye større. Det ble et utrolig stort tillitsbrudd, sier KrF-toppen.

– Jeg hadde brune klær på meg den dagen, og det gikk nærmere 40 år før jeg brukte brune klær igjen, sier hun til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forlot trossamfunnet

Bollestad skriver i boken at hun beholdt troen, men forlot trossamfunnet sitt etter det som skjedde.

Ettertiden skal ha vist at flere kvinner skal ha hatt lignende opplevelser med denne mannen, deriblant Bollestads egen venninne, Bjørg.

Hendelsen skal den gangen ha blitt behandlet som en utroskapssak.

– Det er ofte slik at man utvikler en falsk skyldfølelse, og da kan ikke kirkesamfunnet bekrefte den skyldfølelsen. I et asymmetrisk maktforhold, er det aldri den svakeste parten som har skyld, sier hun til Vårt Land.

– Vær bevisst

KrF-politikeren ber nå også kirkesamfunn være på vakt for at overgrep og trakassering kan skje.

– Vi må være bevisst på dette, både i kristne sammenhenger, i idrett, i organisasjonsliv og i politiske partier. Jeg vil gjerne få fram hvor lenge slike ting preger den som opplever det, sier Olaug Bollestad til NRK.