FLYKTER: Kristne familier flykter fra landsbyen Mehrabadi hvor en 11 år gammel jente med Downs syndrom ble anklaget og fengslet for blasfemi. I følge familiene føler de seg truet av muslimene i området.

Blasfemi-anklaget jente får ikke treffe advokaten

Kristne rømmer landsbyen i Pakistan hvor en 11 år gammel jente nylig ble anklaget for blasfemi, og advokatene til den anklagede nektes å treffe henne.

Som Dagen tidligere har skrevet ble Rimsha Mafti, som skal være en 11 år gammel jente med Downs syndrom, anklaget for å brenne tekster fra Koranen i Pakistan. Etter at hundrevis av rasende muslimer angrep familien valgte politiet å arresterte jenta og sette familien i beskyttende varetekt.

Den muslimske mobben angrep også flere andre kristne i området og hundrevis har nå flyktet fra åstedet.LES OGSÅ:
Pakistansk jente (11) med Downs fengslet for blasfemi


Nektes besøk

En av jentas advokater, Tahir Naveed Chaudhry, uttalte torsdag at advokatene ennå ikke hadde fått lov til å møte 11-åringen, selv om hun hadde sittet fengslet i en uke.

- I følge loven kan ikke advokatene nektes å møte klienten sin i fengselet, men myndighetene nekter oss likevel, sier Chaudhry.


Usikker alder

Rimshas juridiske støtteapparat sa til nyhetsbyrået AFP at de har henvendt seg til domstolene med et ønske om en medisinsk undersøkelse av Rimsha for å fastslå alderen hennes.

- Kirkebøkene viser at hun er elleve år gammel, men politirapporten sier at hun er 16 år gammel, sier Chaudhry.


Flykter


Etter arrestasjonen har hundrevis av kristne flyktet fra området. I følge Express Tribune har dratt fra landsbyen Mehrabadi, der hendelsen skjedde, på anmodning fra politiet.

- Jeg ba dem dra til et tryggere sted, ellers ville de trolig ha blitt brent til døde, forteller en politibetjent til Express Tribune.


Ett vitne

I følge Express Tribune, har saken bare et eneste vitne til blasfemi-saken, og han skal ha hatt særegne motiver for anklagen.

Avisen skriver at 19-åringen Hammad, som hevder at han så Ramshi brenne sider fra Koranen, er en nær slektning av huseieren hvor Ramshis familie leier.

I følge Nida Nazir, en representant for de kristne i området, er Hammad en narkoman som har ønsket et forhold med Rimshas storesøster.


Klar melding

Mange kristne har søkt tilflukt på ulike steder i hovedstaden, Islamabad.

Til avisen forteller noen av dem at de forlot hjemmene sine da de hørte utrop fra høyttalerne i en moské i nærheten.

Ifølge dem, ropte en predikant at de måtte forlate landsbyen umiddelbart og truet med å helle bensin over de kristne og brenne dem i livet.


LES OGSÅ:Synger i protest mot Pakistans blasfemilov


Krever reformasjon

Reaksjonene fra omverdenen etter arrestasjonen av Rimsha har vært sterke. Blant annet krever Amnesty International at Pakistans blasfemilover blir reformert.

- Amnesty International er svært bekymret for Rimshas sikkerhet. Den siste tiden har flere enkeltpersoner blitt anklaget for blasfemi og drept av enkeltpersoner. Slik loven er nå kan enkeltpersoner begå forferdelige grusomheter og deretter unnskylde seg med at de handlet i forsvar for religiøse verdier, sier Polly Truscott, direktør for Amnesty International i Sør-Asia.

(Världen i dag/Dagen)