Politibiler står parkert gatelangs i sentrum av byen Verviers i Belgia, der tre personer ble drept da politiet avverket en terror-aksjon i kveld. Foto: Bruno Fahy, AFP/NTB Scanpix

Belgisk politi: Avverget terrorangrep fra Syria-farere

Belgisk politi mener terrorcellen som var mål for antiterroraksjonen i Verviers torsdag, var i ferd med å begå terrorangrep i stor skala. Flere antiterroraksjoner pågår i Belgia torsdag kveld.

To personer ble drept, mens én ble pågrepet i forbindelse med aksjonen, bekrefter statsadvokat Eric Van Der Sypt på en pressekonferanse i den belgiske hovedstaden torsdag kveld.

De mistenkte har vært i Syria, men politiet vil verken si noe om hva de gjorde der, eller bekrefte at antiterroraksjonen har noen tilknytning til Paris-terroren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg kan ikke kommentere om det er noen forbindelse til utlandet, sier Der Sypt til NTB.

Politiet har aksjonert mot flere steder i Belgia torsdag, blant annet i Brussel. Aksjonene pågår fortsatt torsdag kveld.

Skjøt mot politiet med tunge våpen

Alle de mistenkte er belgiske statsborgere, og politiaksjonen er et resultat av flere ukers etterforskning. Belgisk politi tror gruppen var i ferd med å iverksette terrorangrep «i stor skala», opplyser statsadvokaten.

De mistenkte åpnet ild mot politiet før de ble drept, ifølge påtalemyndigheten.

– De mistenkte åpnet umiddelbart og i flere minutter ild med militære våpen og håndvåpen mot det føderale politiets spesialenheter før de ble nøytralisert, sa Der Sypt under pressekonferansen.

Gjerningspersonene skal ha vært væpnet med kalasjnikover og maskinpistoler, men ingen politibetjenter ble såret i politiaksjonen i Verviers.

Belgia har nå hevet det nasjonale beredskapsnivået i enkelte områder i landet.

«Stort terrorangrep»

Det var ved 18-tiden torsdag at det ble meldt om flere eksplosjoner og skudd i byen Verviers øst i Belgia.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Onsdag ble det kjent at de tre terroristene som drepte 17 mennesker i Frankrike forrige uke, trolig kjøpte våpen fra en våpenhandler i Belgia.

De hjemvendte Syria-farerne skal ha hatt tilknytning til Amedy Coulibaly, som drepte fire gisler i terrorangrepet på et jødisk supermarked i Paris forrige uke, melder TV-stasjonen LCI og avisen Le Soir.

Flere aksjoner

Ifølge kringkasteren RTBF har belgisk politi gjennomført antiterroraksjoner flere steder i landet torsdag, og det ble meldt om flere eksplosjoner i et boligområde i Verviers.

– Jeg hørte noe som lignet en eksplosjon, etterfulgt av flere skudd, sier en innbygger i området til RTL.

En annen beboer hevder å ha hørt maskinpistolild i ti minutter.

Bilder publisert på Twitter viser politibiler og ambulanser som blokkerer en gate i nærheten av Verviers jernbanestasjon. Verviers ligger i provinsen Liege drøyt 50.000 innbyggere.

To øyevitner fortalte tidligere torsdag kveld til henholdsvis La Libre og Le Soir at de så to svartkledde menn i 20-30-årene løpe fra stedet etter en eksplosjon. Vitnene forteller at de hadde nordafrikansk eller arabisk utseende.

Les også
Narvesen har fått trusler på grunn av Charlie Hebdo
Les også
Malier i kosherbutikk belønnes med statsborgerskap
Les også
– Jeg er jødeJøder i Frankrike
Les også
– Al-Qaidas toppsjef ga ordre om Charlie Hebdo-angrepet
Les også
Charlie Hebdo begraver sine døde