- Armstrong innrømmer dopingbruk

Lance Armstrong innrømmet i et intervju med Oprah Winfrey mandag at han har dopet seg, melder nyhetsbyrået AP.

Intervjuet sendes først torsdag, men AP siterer en anonym kilde som er kjent med innholdet, melder avisa USA Today. Ifølge kilden innrømmet Armstrong at han brukte simulerende preparater for å vinne Tour de France. Verken Armstrong eller Winfrey hadde mandag kveld bekreftet rapportene.

- Vi bekrefter ikke spesifikk detaljer om intervjuet nå, sier en talsmann for Winfreys TV-selskap OWN til Reuters.

Fratatt alle titlene

Lance Armstrong har lenge måttet leve med dopingbeskyldninger, men i oktober i fjor ble han fratatt alle de sju titlene han vant i Tour de France fra 1999 til 2005, etter en knusende dom fra Det amerikanske antidopingbyrået (USADA). Den over tusen sider lange rapporten slo fast at Armstrong hadde brukt doping, og rapporten ble oversendt Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), som bekreftet dommen.

Ba om unnskyldning

Intervjuet med Oprah er det første siden han ble fratatt de sju titlene. På mandag ba Armstrong om unnskyldning til de rundt 100 ansatte i kreftstiftelsen «Livestrong», som han selv var med å starte. Han trakk seg ut av styret i november for å spare organisasjonen for mer negativ publisitet knyttet til navnet hans. Armstrong skal ikke direkte ha erkjent doping da han ba de ansatte i «Livestrong» om unnskyldning, men han oppfordret dem til å fortsette sitt arbeid for å hjelpe kreftrammede og deres familie. Armstrong hadde selv testikkelkreft i 1996, før han kjempet seg tilbake til sykkelsetet og ble kjent som «kongen av Tour de France».

Kritisk til intervjuet

Tidligere leder for Verdens Antidopingbyrå (WADA), Dick Pound, er kritisk til at Armstrong snakker ut i et intervju med talkshowstjernen.

- Jeg ville ha foretrukket hvis han gjorde det på «Face The Nation» eller «Meet the Press» og fått noen tøffe spørsmål fra folk. Det han risikerer, hvis det blir et «softball-resultat», er at det vil gjøre folk enda mer frastøtt, sier Pound til AFP.

Han tror Armstrong håper at en dopinginnrømmelse kan føre til at USAs antidopingbyrå (USADA) vil oppheve utestengelsen på livstid for amerikaneren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Går inn i en storm

I rapporten avslørte flere vitner systematisk dopingmisbruk i US Postal-laget, som Armstrong syklet for i flere år. Han var lagkamerat med Steffen Kjærgaard. Den daværende sportssjefen i Norges Cykleforbund innrømmet dopingmisbruk i fjor høst, noe som fikk enorm medieoppmerksomhet i Norge. Det blir beskrevet som et vindpust sammenlignet med hva Lance Armstrong har måttet møte med sin tilståelse. Ifølge amerikanske medier skal også Armstrong ha brukt det siste døgnet til å ringe gamle fiender for å beklage sin oppførsel gjennom en årrekke.