Thomas Bjerkholt, pastor emeritus i Trondheim Frikirke

Trofast mot apostlenes lære

Debatten om bibelsynet ved MF og ved Misjonshøgskolen tok mye spalteplass tidligere denne høsten. For egen del kjenner jeg behovet for å trekke noen slutninger.

Dessverre er situasjonen denne: Liberale og mer bibelkritiske holdninger er nå ikke bare representert, men dessverre også etablert ved disse teologiske læresteder. Noe er skjedd i forhold til det jeg vil betegne som « den apostoliske autoritet». For vi tror på « én hellig og apostolisk kirke».

Hva bekjenner Kirken ved det? Jo, at Jesu apostlers lære, slik den er nedfelt i Det nye testamentet, er vårt avgjørende normgrunnlag «for lære og liv». Mangt kan diskuteres i Bibelen. Vi leser ikke Bibelen «flatt», som om alt er like gyldig. Men dette har til nyere tid stått fast, at vi må tro i overenstemmelse med Ordet, slik det er åpenbart og nedfelt for oss i NT. Nå har vi fulgt den akademiske debatt om skriftsyn gjennom mange måneder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men så kommer vi til det avgjørende punkt: Hvem skal vi følge? For meg er svaret enkelt. Jeg må følge dem som lærer meg å holde fast ved det likefremme apostoliske ord, slik jeg leser det, hos Paulus, Peter, Johannes og de andre Herrens vitner.

Det handler om å lyde Ordet, ikke oppløse det. Når for eksempel apostelen forbyr homofilt samliv, da er dette den sannhet som forplikter oss. Når Jesus sier at vi skal elske og tilgi våre fiender, så øver den troende seg i det, selv om det er vanskelig.

Troens daglige øvelse er ikke minst lydighet mot det apostoliske ord. Derfor: la oss ikke tro og følge dem som lærer imot det som står skrevet. Og så må vi vokte oss mot en tenkning som til syvende og sist relativiserer spørsmålet om rett og galt. Noe av det som sies fra MF kan bli katastrofalt i den lokale menighet. For det hører også med til en sann kirke, å holde vranglære borte fra prekestolen. Dette vil kreve både mot og utholdenhet. Jeg fornemmer en økende engstelse blant en del aktører mot å tale enkelt og tydelig i de spørsmål som utfordrer tiden.

Det smaker ikke godt når Frelsesarmeen trekker seg fra nettsiden som skal gi råd til unge om sex og samliv. Og det legges merke til at Hillsong, som påvirker mange i Norge, er tilbakeholdende med normativ etisk undervisning innen samme felt.

Evangeliet kan ikke forkynnes alene, Guds bud og gode vilje må også lyde. Nye generasjoner fortjener tydelig og omsorgsfull veiledning. Det skal ikke bli lettere i tiden fremover. Det gjelder å tro slik som apostlene har lært oss. La oss huske Herrens ord: «Den som hører dere, hører meg» ( Lukas 10,16).

MFs utvikling

Dagen har i en serie artikler sett på utviklingen ved Menighetsfakultetet

– Vi er ikke lenger et bolverk mot liberal teologi, 4. august

Sender etikkstudenter til Roma, 5. august

Bruker MF som skrekkeksempel, 6. august

Inviterer inn på egen plattform, 8. august

Savner fokus på integritet, 11. august

Bibelforsker forlater Menighetsfakultetet, 13. august

Geir Otto Holmås forklarer hvorfor han slutter:

Utviklingen i fagteologien og mitt farvel med MF

Dagens lederartikkel: Et dristig utspill - 13. august

Advarer kristne mot å avskrive fagteologien, 14. august

MF-professor identifiserer seg med Ole Hallesby - 15. august

Skeptiske til merkelappen «liberal» - 19. august

Å utdanne fremtidens kristne ledere - kommentar av Tarjei Gilje - 20. august

Bibelsyn og akademia - kronikk av Rolf Kjøde 8. september

Kjøde tar feil på tre av tre punkter - skriver Vidar L. Haanes 10.09

Endringene er godt dokumentert , hevder Rolf Kjøde 11.09

Bibeltroskap, kronikk av Harald Hegstad 12.09

Er MF i strid med seg selv? spør Espen Ottosen 15.09

Flere debattinnlegg og kommentarer om MFs utvikling og bibelsyn finner du ved å trykke her

Les også
Brende: – Prioriterer religionsfrihet høytMinoritetsprosjekt
Les også
Et møtepunkt for kirkefremmedeTouchpoint
Les også
Prestens gudstjeneste?Menighetsdoktorene
Les også
Vil ikke vite prisen på skilsmisserSkilsmisser
Les også
Debattmøte om «Norsk slaveri»