STØTENDE SATIRE: Satiren gir ikke bare mennesker med voldelige hensikter et påskudd til terror, den kan også støte vanlige, fredfulle muslimer, skriver Anne-Marie Helland. Bildet viser pakistanere i Lahore som deltar i en protestmarsj mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.

Tillit, et felles ansvar

Det aller viktigste vi kan gjøre nå, er å bygge gode relasjoner der det nå er mistillit. Fred må vi bygge sammen med dem som ikke kan godta at det er lovlig å krenke noen i ytringsfrihetens navn.

Denne uka er en skjebneuke for Pakistan som er et av landene vi i Kirkens Nødhjelp arbeider i. Våre kolleger på kontoret forteller om planlagte demonstrasjoner som lett kan samle over en million mennesker. I Pakistan sitter respekten for det hellige dypt i kulturen, og det er dødsstraff for blasfemi.

De religiøse gruppene Kirkens Nødhjelp samarbeider med, både kristne og muslimer, har på eget initiativ planlagt en demonstrasjon på søndag. Etter at de rystet var vitne til at Allahs navn ble misbrukt til bestialske terrordrap i Paris, ble de opprørt og ydmyket av karikaturtegningene som ble trykket. Demonstrasjonene blir av mange sett på som både en plikt og en mulighet til å vise at de er provosert. De oppfordrer også FN til å arbeide ut råd om hvordan man kan praktisere ytringsfrihet på en måte som ikke mobber og krenker medmennesker. Samtidig med at massedemonstrasjonene planlegges, arbeider Kirkens Nødhjelp og våre pakistanske partnere hardt med å bruke de tillitskanalene som årtier med religionsdialog har gitt oss, til å sikre at demonstrasjoner mot karikaturtegningene ikke blir voldelige og går ut over uskyldige. Så annerledes ser verden ut fra Islamabad. Derfor er det viktig å bidra til å gi debatten flere nyanser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ: Med livet som innsats

Mange mener at hvis vi ikke nå trykker karikaturene og står sammen, vinner terroristene. Ytringsfriheten må kjempes for, det er en av de viktigste verdiene i et demokrati, en av pålene vi bygger et åpent samfunn på. Dette må vi sloss for, med fredelige midler, og det arbeider vi med i alle land. Og vi må våge å ta inn over oss at måten vi kjemper for ytringsfrihet på, også kan provosere og skape mer radikalisering. En av drivkreftene til frykt og radikalisering er følelsen av å bli ydmyket, herjet med, bli fratatt verdighet. Satire er et viktig og effektivt virkemiddel til å utfordre makten. Satiren gir ikke bare mennesker med voldelige hensikter et påskudd til terror, den kan også støte vanlige, fredfulle muslimer.

Skaper måten vi kommuniserer på allianser eller fronter? Vi må både reagere sterkt og med avsky på drap og forsøk på å kneble det frie ord, og samtidig ta vare på hverandre og bygge relasjoner. Disse motsetningene og denne konflikten må vi løse sammen, fred må vi bygge sammen. Og det er tre ting vi tror det er viktig å gjøre samtidig og i sammenhengen: Holde på ytringsfriheten som en grunnleggende viktig demokratisk institusjon, ikke la oss skremme til taushet og selvsensur, og bygge relasjoner og ivareta hverandres verdighet.

Vi må se langt framover i kriser som den vi er i nå. Hvordan vil vi ha det? Hvordan kan vi leve best mulig sammen? Alle samfunnsgrupper – ikke minst religiøse, må ta et ansvar og forstå hvordan religion blir voldelig, og arbeide aktivt for å forebygge en slik utvikling. Det må arbeides både internt og på tvers av trosgrenser. Både kristne, jøder, muslimer, hinduer og buddhister må engasjere seg. Kampen mot terror kan ikke føres bare på en arena eller i bare ett land. Alle må engasjeres. Alle har et ansvar.

Vi har mange gode historier om varme relasjoner på tvers av religioner. Da terroren rammet med kirkemassakre i Pakistan høsten 2013, var det menighetens nære naboer og venner; muslimene som drev nødhjelp og diakonalt arbeid for å hjelpe de som var skadet og traumatisert. Nå møtes de igjen, i et forsøk på å forhindre at reaksjonene på karikaturtegningene i Vesten rammer uskyldige mennesker i deres land.

LES OGSÅ: Pakistans sverd svinges på ny

Det vi sier og gjør i Norge kan trigge økt radikalisering og aksjoner i andre land som Nigeria og Pakistan. Vi må huske at terrorister har som mål å splitte og skape frykt. Splittelse og frykt er et tegn på relasjoner som ikke fungerer. Det er mange faktorer som fører til mistenksomhet. Mistroen til Vesten og til våre motiver kommer ikke minst fra dronekrigen i Pakistan og Somalia, ledet av USA og deres allierte som også fører til mange sivile tap, frykt og raseri.

Ærlige samtaler og samarbeid for fred på tvers av religioner er et av de viktigste midlene vi har mot terrorisme. Derfor må vi fortsette å bygge gode relasjoner og samarbeide for fred. Tillit er et felles ansvar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Moské i Oslo inviterer til åpent Charlie-møte
Les også
Er det viktig å hetse muslimer?
Les også
Changemaker mottar den første Ikkevoldsprisen
Les også
Charlie Hebdo begraver sine døde
Les også
Selvskryt i dugnadsdrakt