Charlie Hebdo-tegneren Tignous' kiste bæres ut etter minneseremonien i rådhuset i Montreuil i nærheten av Paris torsdag. Foto: Philippe Wojazer / Reuters / NTB scanpix

Charlie Hebdo begraver sine døde

To av Charlie Hebdos mest kjente tegnere – Georges Wolinski og Bernard «Tignous» Verlhac – ble stedt til hvile torsdag med sine nærmeste til stede.

Til sammen fem av de 17 ofrene for Paris-terroren ble stedt til hvile torsdag.

Blant dem var tunisisk-fødte Georges Wolinski (80), som begynte som tegner i bladet Hara Kiri i 1961. Da publikasjonen ble stengt av myndighetene, gikk han og resten av de ansatte sammen om å starte Charlie Hebdo. Han vendte tilbake til satiremagasinet i 1992 da det ble relansert etter å ha vært sovende siden 1981.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bernard Verlhac (57), som signerte sine tegninger Tignous, var også høyt respektert i miljøet og kjent for sin energiske stil. Begge tegnerne ble begravet i private seremonier torsdag, etter at de ble skutt og drept på jobb for en drøy uke siden.

Kiste dekket av tegninger

Flere tusen mennesker hadde møtt opp i duskregnet utenfor rådhuset i Montreuil i utkanten av Paris, der minneseremonien for Tignous fant sted.

Tignous enkle trekiste var full av tegninger og hilsener, og i et håndtak var det festet en utgave av ukens Charlie Hebdo. Enken Chloe holdt en tale i rådhuset, før kisten ble båret ut til den applauderende folkemengden som hadde lagt ned blomster under et stort portrett av tegneren utenfor.

Norske pressetopper deltar

En rekke norske pressetopper deltok i begravelsen til Wolinski, som fant sted på æreskirkegården Pere-Lachaise.

– Det var en enkel og nydelig markering. Wolinski var en jazzelsker, så det var kun jazz som ble spilt. Det var litt smil gjennom tårer, ellers var det mye varme og alvor, forteller generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund til Nettavisen.

Også representanter fra Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening var til stede.

Redaktør begraves fredag

I alt ble tolv personer drept da terrorister angrep satiremagasinets redaksjonslokaler onsdag i forrige uke som hevn for karikaturer av profeten Muhammed.

Psykoanalytiker og Charlie Hebdo-spaltist Elsa Cayat, journalisten og økonomen Bernard Maris og Franck Brinsolaro, politimannen som ble drept mens han beskyttet Charlie Hebdo, ble også stedt til hvile torsdag, ifølge DPA.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tegneren Jean Cabut, kjent som Cabu, ble begravet i en liten, privat bisettelse onsdag.

Fredag begraves tegnerne Philippe Honoré og Stéphane «Charb» Charbonnier, ifølge Le Monde. Sistnevnte var også redaktør for magasinet.

I den siste utgaven av Charlie Hebdo som kom denne uken, er Muhammed nok en gang avbildet på forsiden. Denne gangen har han en tåre i øyekroken og holder en plakat med påskriften «Jeg er Charlie». Over står tittelen «Alt er tilgitt».

Les også
– Al-Qaidas toppsjef ga ordre om Charlie Hebdo-angrepet
Les også
Arfan Bhatti pågrepet på Gardermoen
Les også
Narvesen har fått trusler på grunn av Charlie Hebdo
Les også
La ned norsk krans ved jødisk butikk i Paris
Les også
Malier i kosherbutikk belønnes med statsborgerskap