Når sivile palestinere rammes av målrettede israelske angrep mot militære mål i Gaza, er det utilsiktede tragedier. Og årsaker er at Hamas driver sin livsfarlige aktivitet fra sivile hus, skriver Dagen på lederplass. FOTO: AFP PHOTO/THOMAS COEX.

Til dem som fordømmer Israel

Gaza–angrepene er svært uheldige for Israels omdømme, ikke minst i Europa. Det vet israelske politikere og militære inderlig vel, skriver Dagen på lederplass.

Bilder av døde og sårede palestinere i Gaza lyser igjen imot oss i all sin gru.

Blant ofrene er barn og gamle, som neppe har avfyrt raketter mot Israel. Ingen med sin medmenneskelighet intakt kan se slike scener uten å bli berørt. De skjærer oss i både øynene og hjertet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den spontane refleksen hos mange nordmenn er på flere måter forståelig. Gjennom mediene lyder ropene fra indignerte og opprørte politikere og kulturpersonligheter med stigende styrke:

Stopp bombingen! Dette er uproporsjonal gjengjeldelse! Israel farer hensynsløst frem i et tett befolket område, og rammer sivilbefolkningen! Det blir ikke fred på denne måten!

Nei, slik kan man unne seg å tenke i trygge Norge. Problemet er bare at mye av kritikken bærer preg av at man ikke virkelig tar Israels situasjon inn over seg.

Bare siden midten av juni har Hamas avfyrt nesten 300 raketter mot israelske byer. Det dreier seg ikke om hjemmelaget fyrverkeri. Rekkevidden blir stadig større. Nå kan de nå helt til Haifa, nord i landet.

I går formiddag landet det to raketter i Tel Aviv med få timers mellomrom. Millioner av israelere opplever at de er i fare, med god grunn.

En underliggende påstand i mye av kritikken mot Israel, er at det vil bli fred hvis de militære styrkene stanser angrepene.

Det er i beste fall naivt. Hamas er villig til å bruk alle midler for å utslette den jødiske staten. Når Hamas rammer israelske barn og gamle, lykkes terrorbevegelsen med det den prøver på.

Når sivile palestinere rammes av målrettede israelske angrep mot militære mål i Gaza, er det utilsiktede tragedier. Og årsaker er at Hamas driver sin livsfarlige aktivitet fra sivile hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tidvis kan man få inntrykk av at norske mediestemmer mener Israel rammer sivile med overlegg.

Man viser harmdirrende til tapstallene på palestinsk side og spør hvordan en sivilisert stat kan oppføre seg så brutalt. Da er det på sin plass med et motspørsmål: Hvis Israel faktisk ville ramme sivile, hvorfor er da ikke tapstallene enda større?

Til sammenlikning: I august i fjor ble flere hundre mennesker drept da egyptiske soldater rykket inn i Kairo for å rydde bort aktivister fra Det muslimske brorskapet, som er moderorganisasjonen til Hamas.

En arabisk lege som var i Gaza under krigen i 2008–2009, sa da følgende til den britiske avisen The Independent:

– Jødene var mye mer humane enn det som skjer her.

Det rimer også med uttalelser fra forsker Cecilie Hellesveit under et foredrag på NTNU i Trondheim i 2009. Sammenliknet med andre konflikter i verden mente hun Israel fulgte krigens regler «godt over gjennomsnittlig».

Gaza–angrepene er svært uheldige for Israels omdømme, ikke minst i Europa. Det vet israelske politikere og militære inderlig vel. Vi tror de bestreber seg på å minimere de sivile lidelsene og tapene.

Men det er helt umulig å være passive vitner til at landet blir stadig alvorligere truet av ekstremister uten hemninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Griper man ikke inn mot Hamas nå, kan hele landets sikkerhet være i fare. Vi sørger over sivile som rammes, men mener ansvaret må plasseres der det hører hjemme. Det er hos Hamas.

Les også
NRKs påverknadskraft
Les også
FN-sjef ber om våpenhvile på Gazastripen
Les også
Obama tilbyr amerikansk mekling i Midtøsten