KULTURSKATT: Utstillingen «Satyricon & Munch» holdes nå i Munchmuseet i Oslo. Her er Satyricons frontfigur Sigurd Wongraven avbildet på toppen av det nye Munch-bygget i Oslo.

Nå er det på tide å beklage støtten til kirkebrannene, Sigurd Wongraven

Nøyaktig 30 år etter kirkebrann-epidemien har det oppstått et merkelig paradoks. Han som støttet ødeleggelsen av kirkelige kunstskatter, beæres nå med utstilling sammen med nasjonalskattene til Edvard Munch.

Det er grytidlig om morgenen pinseaften lørdag 6. juni 1992. Kalenderen viser den sjette dagen i den sjette måneden på det som også er den sjette dagen i uken.

Utenfor Fantoft stavkirke i Bergen beveger en eller flere ubudne gjester seg. En hodeløs hare plasseres ved inngangspartiet. Så stikkes kirken i brann.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når nødetatene ankommer, er det allerede for sent. Den over 800 år gamle kulturskatten forvandles til en rykende askehaug.

Dramaet på Fantoft er starten på en epidemi av kirkebranner det året. Før 1992 er over har ni kirker blitt flammenes rov. I den siste, brannen i Sarpsborg metodistkirke 1. juledag, mister røykdykkeren Odd Ingar Krogfoss livet.

For de fleste oppfattes kirkebrannene som en tragedie av død, sorg og ødeleggelse. Men for noen ble de en vei til musikalsk og økonomisk suksess.

Flere personer knyttet til norske black metal-band ble dømt for å ha tent på kirker. Men for resten av dette musikkmiljøet ble kirkebrannåret en opptur. De mange kirkebrannene blir lagt merke til over hele verden og norsk black metal settes for alvor på kartet internasjonalt.

Ut av kirkebrannenes aske stiger en musikksuksess med global appell og stort eksportpotensial.

For de norske utøverne utmerker seg ikke bare med å spille særpreget blytung og mørk musikk med inspirasjon fra norrøn mytologi samt en dæsj satanisme. Miljøet betraktes med en særskilt beundring internasjonalt. Kirkebrannene skaper en aura av mystikk og autentisitet rundt de norske black metal-bandene. Dette er gutter som ikke bare synger om å drukne kristen tro i ild og blod, men som faktisk også til en viss grad gjør det de skriver om i tekstene sine.

Også det store flertallet av band som ikke har noe direkte med ildspåsettelsene å gjøre, surfer på den popularitetsbølgen som kirkebrannene skaper. Et av de som har gjort aller størst internasjonal suksess er Satyricon.

Bandets frontfigur «Satyr», eller Sigurd Wongraven som han heter, har hele tiden vært tydelig i sin støtte til kirkebrannene. «Får vi ikke bruke stavkirkene som vi vil, så la oss brenne dem», sa Wongraven året etter kirkebrannene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter hvert sluttet han med direkte oppfordringer til å tenne på og nøyde seg med å uttrykke støtte til de kirkebrannene som ble gjennomført i 1992. Slik svarte han på internettsiden til organisasjonen Gramarts medlemsblad Artisten i 2001: «Jeg tar avstand fra å brenne kirker i dag, men ikke kirkebrenningene som fant sted for noen år siden. Den gangen var det et statement, et uttrykk, et knyttneveslag mot det norske kristne samfunnet».

Også i nyere tid har han blitt utfordret på hva han mener om kirkebrannene. I 2017 uttalte han i et intervju med et av verdens største metal-magasiner, Metal Hammer:

For de fleste oppfattes kirkebrannene som en tragedie av død, sorg og ødeleggelse, men for noen ble de en vei til musikalsk og økonomisk suksess.

«Fordi jeg lever i et hedensk land, som kristne har invadert, så kan jeg ikke ta avstand fra å brenne kirker. Jeg tenker at det er noen mennesker som gjorde dette ut fra deres tro og kjærligheten til nasjonen sin, akkurat som folket i Palestina gjør - det er deres land.»

Den manglende viljen til å ta avstand fra disse kriminelle handlingene har ikke altså ikke hindret Satyricon i å bli en internasjonal musikksuksess i sitt segment. Men den har faktisk heller ikke hindret bandet i å bli tatt i den høykulturelle varmen i Norge. Vokalist Sigurd Wongraven og hans gruppe er i disse dager aktuelle med utstillingen «Satyricon & Munch» i selveste Munchmuseet.

Les også
Tidligere biskop reagerer på Satyricon-samarbeid: – Korttenkt

Vi opplever altså det paradokset at personer som støttet ødeleggelsen av kirkelige kunstskatter, nå beæres med å bli utstilt sammen med nasjonalskattene til Edvard Munch. Og det uten å ha tatt avstand fra tidligere uttalelser.

Er det nå du til slutt skal ta avstand fra kirkebrannene, Sigurd Wongraven? Hvis frontfiguren i Norges fremste black metal-band beklager sin tidligere støtte, ville det faktisk betydd noe for alle som har opplevde tap og smerte gjennom det som skjedde nå for nøyaktig 30 år siden.

Oppfordringen er herved gitt.

Du kan høre hele historien i podkasten «Kirkebrannene» på Spotify og iTunes ved å søke etter «Dagen Podkast». Hør første episode i avspilleren under:

Artikkelen fortsetter under annonsen.