Illustrasjonsfoto: Svend Ole Kvilesjø

Like israelvennlig som alltid

John Skåland, Dag Eriksen og andre leserbrevskribenter kan ta det helt med ro. Dagen er selvfølgelig en minst like israelvennlig avis nå som tidligere.

Vi er blant annet svært glad for at vi, med våre leseres sjenerøse hjelp, har fått mulighet til å gjenåpne vårt kontor i Jerusalem.

De siste årene har vi gjennom vårt nærvær på bakken i Israel på daglig basis kunnet være et alternativ til den ofte svært ensidige og israelkritiske dekningen som dominerer i norske medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også her hjemme er Dagen sterkere til stede i det offentlige ordskiftet om Midtøsten-konflikten enn noensinne. Vi er glad for de mulighetene vi stadig får til å forsvare regionens eneste demokrati i for eksempel radio- og TV-debatter.

Og det er nettopp på grunn av dette sterke og dyptfølte engasjementet at vi reagerer så sterkt på den typen skremmende holdninger som Gro Faye-Hansen Wenske gjorde seg til talskvinne for i kronikken «De ugudelige skal bli utryddet av landet».

Vi er overbevist om at den typen retorikk skader israelvennskapet i Norge.

Hvis man ønsker å ytterligere marginalisere Israels venner i norsk samfunnsdebatt, så er det akkurat slik man bør argumentere offentlig. Da bidrar man til å befeste den sørgelige feiloppfatningen som et stort antall nordmenn har.

Altfor mange tror at man må bekjenne seg til vidløftige eskatologiske spekulasjoner eller politiske standpunkter helt på høyresidens ytterkant for å være israelvenn.

Israelvennskap har dessverre på få tiår gått fra å være nærmest norsk fellesnasjonalt tankegods, til i stor grad å bli oppfattet som et religiøst særstandpunkt.

Israels motstandere ønsker svært gjerne å portrettere støtten til den jødiske staten på denne karikerte måten. Dessverre gjør vi israelvenner ofte den jobben altfor lett for dem.

Kanskje gjør det inntrykk - det burde i hvert fall gjøre det - at slik argumentasjon oppfattes som direkte pinlig også av Israel selv. Man skaper rett og slett problemer for den israelske statens offisielle representanter her i Norge. Det må man være klar over.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Standpunktet om å deportere mennesker eller frata dem borgerrettigheter på etnisk grunnlag har så godt som ingen støtte i Israel. Selvfølgelig ikke.

For Israel er nemlig noe så sjeldent som en demokratisk oase i en steinørken av arabiske og islamistiske diktaturer.

Israel viser i sitt fiendtlige nabolag hva et vestlig demokrati er for noe. Et land der man selv kan velge sine ledere og selv kan kaste dem. Et sivilisert samfunn der mennesker har like rettigheter uavhengig av etnisk opphav.

Demokratistøtte er et av de aller beste, mest lettfattelige og effektive israelargumenter vi har. Det er fullt mulig å få Ola Nordmann til å forstå at vi bør støtte et demokrati fremfor diktaturstater og terrororganisasjoner.

Derfor blir det så uforståelig når kristne predikanter argumenterer for at Israel skal kaste sine demokratiske verdier på båten og henfalle til det samme barbariet som preger omgivelsene deres.

Les også
Dagen og Wenske
Les også
Har Dagen skiftet side i Midtøsten-konflikten?
Les også
«Det er enten de eller oss»
Les også
Skremmende holdninger
Les også
– Tar til orde for etnisk rensingFaye-Hansen