For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 måned - 1 krone Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

Fortsett 👉

Debatt

KEISEROFFER: Når vi justerer vår tro for å motta «gratisbilletten», har vi til slutt gitt keiseren vår hyllest, skriver Olof Edsinger.

Keiseroffer og frikort – før og nå

Å satse alt på Jesus Kristus var bokstavelig talt å be om problemer.

Publisert

Et av de mest elskede brevene i Det nye testamente, er det fra Paulus til menigheten i Filippi. Apostelen vender igjen og igjen tilbake til gleden og velsignelsen i livet med Kristus, og det er ikke for ingenting at Filipperne kalles «gledesbrevet».

Bak de dristige formuleringene ligger imidlertid en problematisk hverdag. Paulus sitter selv i fengsel, og for kirken er forfølgelsen en alltid tilstedeværende trussel. En av hovedårsakene til dette er den såkalte keiserkulten.

Faktum var at Filippi var en romersk koloni, og mange av provinsens innbyggere følte stor stolthet over forholdet til Roma. Et viktig uttrykk for dette var den livlige keiserens kult, som konkret innebar at folk ba og ofret til keiseren – som provinsens høyeste beskytter, men også som en gud i menneskelig skikkelse.

Powered by Labrador CMS