ANGREPET: I fjor ble en synagoge i Sarcalles, i utkanten av Paris, en synagoge angrepet med brannbomber av en mobb på 400 mennesker. Opprørspolitiet så seg nødt til å sette opp gjerder rundt synagogen.

Je Suis Juif, Je Suis Israël

Enhver har et ansvar i å bekjempe jødehatet, vi kan ikke vende oss bort i likegyldighet.

Under World Jewish Congress sin årlige galla i New York på tampen av fjoråret, uttalte organisasjonens president Ronald Lauder: «Denne sommeren lignet mer på 1936 enn 2014. Dere så alle bildene, de store anti-israelske demonstrasjonene igjennom Midtøsten og Europa som raskt forandret seg til den laveste form for anti-jødiske opptøyer.»

Under fjorårets Hamas-krig mot Israel eskalerte utslagene av jødehatet en rekke steder. I Frankrike ble åtte synagoger angrepet i løpet av en uke i juli, ifølge Crif en fransk jødisk paraplyorganisasjon. I Sarcalles i utkanten av Paris ble en synagoge angrepet med brannbomber av 400 mobb. En kosher butikk og et apotek ble knust og plyndret. Mengdens slagord og bannere inneholdt «Død over jødene», «kutt jødestruper». Samme weekend, i Barbes i nærheten av Paris, brente demonstranter israelske flagg og kastet steiner. «Israhell» kunne man lese på bannerne, ifølge The Guardian.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Tyskland ble molotov cocktails kastet inn i Bergische-synagogen i Wuppertal, en av synagogene som ble ødelagt under Krystallnatten i 1939. I Frankfurt ble flasker kastet gjennom et vindu av antisemittisk mobb, i Hamburg ble en eldre jødisk mann banket opp under en pro-israelsk markering, i Berlin ble en jødisk tenåring slått. I en rekke byer under pro-palestinske demonstrasjoner ble Israels handlinger sammenlignet med Holocaust, og slagord var «Jøde, feige svin, kom frem og kjemp alene» og «Hamas, Hamas, Jews to the gas».

I Nederland mottok Cidi, som overvåker antisemittisme i landet, mer enn 70 henvendelser fra skremte jøder i løpet av en uke i sommer. Normalt mottar de tre til fem slike henvendelser. I Amsterdam ble husdøren til den jødiske rabbineren Benjamin Jacobs steinet. En jødisk kvinne ble banket etter at hun hengte israelsk flagg på balkongen.

I Italia opplevde en jødisk eier av en rekke butikker i Roma, at det var malt hakekors og anti-jødiske slagord på skodder og vinduer. Et av slagordene var: «Enhver palestiner er som en kamerat. Samme fiende. Samme barrikade.» Et annet var «Jøder, deres ende er nær». Alt sammen ifølge avisen The Guardian.

«Dette er den verste tiden siden Nazistene» uttalte Dieter Grauman, president for det tysk jødiske sentralrådet (Germanys Central Council) til The Guardian. «På gatene hører du ting som «Jødene skulle blitt gasset», «jødene skulle blitt brent» – vi har ikke hatt dette i Tyskland på tiår. De som sier dette kritiserer ikke Israels politikk, det er bare rent hat mot jødene; ikke noe annet. Og det er ikke bare et tysk fenomen.

Begynnelsen av 2015 ble en forferdelig brutal eskalering da Yoav Hattab, Philippe Braham, Yohan Cohen og Francois-Michel Saada, alle sammen jøder ble drept i Hyper Casher kjøpesenter i Paris. Drapsmannen uttalte eksplisitt at de ble drept fordi de var jøder. I kjølvannet av terroren i Frankrike har politikere og medier slått fast at ytringsfriheten må stå fast, og det er bra og viktig. Likevel hadde drapet på de fire jødene ingenting å gjøre med ytring. De ble kaldblodig myrdet fordi de var jøder.

Da Israel ble gjenopprettet i 1948 fikk jødehatet enda et ben å gå på. Det eksisterer et hat, en dobbeltstandard og en demonisering av denne nasjonen vi ikke finner maken til. Vi har i dag over 50 nasjoner med muslimsk majoritet, og over 120 nasjoner med kristen majoritet. Israel er det eneste landet med jødisk flertall. Vi kommer ikke utenom at hat mot jøder også gir seg utrykk i hat mot Israel.

Menneskerettighets forkjemper Elie Wiesel har sagt det slik: «Det motsatte av kjærlighet er ikke hat, men likegyldighet.» Den irske politikeren og filosofen Edmund Burke uttalte: «Alt som skal til for at ondskap skal lykkes, er at gode menn ikke gjør noen ting.»

Enhver har et ansvar i å bekjempe dette jødehatet, vi kan ikke vende oss bort i likegyldighet. I særlig grad må bredden av den kristne kirke være tydelig på banen. Bibelen sier at det er en tid for alt, nå er det en tid for å tale!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Siden 1980 har Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem, ICEJ, stått i en dedikert tjeneste ovenfor nasjonen Israel og det jødiske folk. ICEJ har vært med å hjelpe over 115.000 jøder hjem til Israel, hver 10. jøde som immigrerer har vi hjulpet. Gjennom sosialt hjelpearbeid, finansiering av hjem for Holocaust-overlevende, samarbeid med Holocaust- museet Yad Vashem, Løvhyttefesten og arbeid i 80 nasjoner gjør vi vårt ytterste i å vise trøst, solidaritet og praktisk omsorg.

Behandlingen av jødene er kirkehistoriens mørkeste kapittel, vi er fast bestemt på å bidra til å endre denne historien. I dag skal jødene oppleve at de har venner som slår ring og står sammen med dem.

Les også
– Jeg er jødeJøder i Frankrike
Les også
Norsk handel med Israel øker igjenImport fra Israel
Les også
Sliten av å svare om IsraelDans og humor
Les også
Britiske jøder frykter for sin fremtid i Europa
Les også
Vurderer å forlate FrankrikeTerroren i Paris