IVARETA: I innlegget til Fns menneskerettsråd sier Kemp blant annet at det israelske forsvaret under operasjonen på Gaza i 2008-2009 gjorde mer for å ivareta sivilbefolkningen i en krigssone enn noen annen hær i krigføringens historie har gjort. Illustrasjonsfoto: Skjermdump fra Youtube

– Ingen har gjort mer enn IDF for å beskytte sivilbefolkningen

Under den pågående konflikten på Gaza har det israelske forsvaret (IDF) igjen blitt beskyldt for uforholdsmessighet i sin respons, skriver Tarjei Gilje.

Det er allment anerkjent at Israel har rett til å forsvare seg mot angrep, men norske politikere har stått i front når det gjelder å hevde at Israels respons er for hard.

Goldstone-rapporten

Artikkelen fortsetter under annonsen.

16. oktober 2009 holdt FNs menneskerettsråd debatt om Goldstone-rapporten etter den israelske operasjon Støpt bly (Cast Lead) som pågikk i Gaza fra 27. desember 2008-18. januar 2009.

På vegne av organisasjonen United Nations Watch snakket den britiske obersten Richard Kemp om det israelske forsvarets bestrebelser på å unngå sivile tap.

Kemp tok utgangspunkt i sin bakgrunn som øverstkommanderende for de britiske styrkene i Afghanistan, og viste dessuten til sin bakgrunn fra stridigheter i Nord-Irland, Bosnia, Makedonia, Golf-krigen og Irak etter invasjonen der 2003.

Han har også arbeidet for den britiske regjeringens etterretningskomite.

Les også: Kristenledere til NRK: – Ta grep, unngå slagside mot Israel

Ivareta sivilbefolkningen

I innlegget til Fns menneskerettsråd sier Kemp blant annet at det israelske forsvaret under operasjonen på Gaza i 2008-2009 gjorde mer for å ivareta sivilbefolkningen i en krigssone enn noen annen hær i krigføringens historie har gjort.

Han viser til at det israelske forsvaret blir anklaget for menneskerettsbrudd. Kemp påpeker at IDF gikk til ekstraordinære tiltak, som å distribuere 2.000.000 flygesedler med advarsler, å foreta over 100.000 telefonsamtaler, og å avbryte mange operasjoner mot militære Hamas-mål for å unngå sivile tap.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

IDF lot også store mengder humanitær hjelp slippe inn til Gaza. Det å levere hjelp så å si i fiendens hender er vanligvis utenkelig for en militær taktiker, sier Kemp i innlegget fra 2010.

Kontrast til NRK

Kemp mener at mens Hamas bevisst ofrer sin egen befolkning, gjør IDF mer enn noen annen for å unngå sivile tap.

Kemp blir også fremhevet i et brev en rekke norske kristenledere og andre aktører med tilknytning til Israel har sendt til NRK. Der blir Kemps uttalelser satt i kontrast til NRKs dekning av de pågående stridighetene i og rundt Gaza.

Les også
Kristenledere til NRK: – Ta grep for å unngå ubalanse og slagside mot Israel
Les også
Brende måtte flykte fra rakettangrep i Israel
Les også
NRKs påverknadskraft
Les også
NRK og Israel
Les også
Uakseptabelt av NRK