DYPET: Ett av de viktigste budskapene er at det skal settes av tid på timeplanen til å snakke om livet, de ønsker et fag – en snakketime uten vurdering og karakterer, der en kan snakke ut og lære om følelser, inkludert de som er gjemt på dypet, skriver Solveig M. Reindal. Illustrasjonsfoto: Berit Roald, NTB Scanpix
Berit Roald, NTB Scanpix
Hva trenger vi i fremtidens skole?
Det de savner ved dagens skole ser ut til å være nettopp hjelp til å gjøre voksen eksistens mulig
Hvilken skole trenger vi i fremtiden? Dette er utfordringen Ludvigsen-utvalget fikk som overordnet problemstilling da de fikk i oppgave å vurdere grunnopplæringens fag opp mot krav til kompetanse i et fremtidig samfunns- og arbeidsliv.
Første delutredning kom 3. september 2014, og hovedinnstillingen skal avgis 15. juni. Utvalget anlegger et bredt kompetansebegrep som er forankret i Kunnskapsløftet 06 og kvalifikasjonsrammeverket (NKR) som utgjør de offisielle definisjonene av kompetanse på grunnopplæringsområdet i Norge i dag (NOU 2014:7, s. 57).
I 2011 fastsatte Kunnskapsdepartementet et nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk for livslang læring. Norges rammeverk er tilpasset det europeiske kvalifikasjonsrammeverket (EQF) i tråd med Bolognaprosessens intensjoner om å etablere et felles rammeverk for kvalifikasjoner innen høyere utdanning i Europa.