For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 måned - 1 krone Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

Fortsett 👉

Debatt

ROMERRIKETS FALL: Den britiske historikeren Edward Gibbon (1737–1794) er kjent for sitt monumentale seksbindsverk om Romerrikets fall, skriver Frode Granerud.

Falt Romerriket egentlig på grunn av moralsk forfall?

Publisert Sist oppdatert

Dette er et synspunkt vi av og til kan møte, gjerne kombinert med en advarsel til vår egen tid. Vi må vokte oss, slik at det ikke går på samme måte med oss. Oddvar Søvik antyder dette i et innlegg i Dagen 7. juli i fjor, med referanse til den britiske historikeren Edward Gibbon, som levde på 1700-tallet. Flere eksempler finner du for eksempel ved å google «Romerrikets fall moralsk forfall».

Hvorfor falt Romerriket? Dette er et av historiefagets klassiske spørsmål, som mange historikere har arbeidet med. De fleste er enige om at svaret er sammensatt, og at vi både må se på indre forhold i riket, og på økende press fra barbarene (ikke-romerske folkegrupper).

Jeg mener imidlertid at vi ikke har grunnlag for å hevde at det gikk til grunne på grunn av moralsk forfall. I denne kronikken vil jeg presentere to forskjellige perspektiver, og argumentere for at det først og fremst var utfordringen fra barbarene som førte til at Romerriket falt.

Powered by Labrador CMS