Et nytt år - med mer demokrati?

- For meg er kampen for demokrati en konsekvens av mitt kristne menneskesyn, skriver Kjell Magne Bondevik

Mennesket er skapt med en gudgitt og ukrenkelig verdi, og har derfor rett til innflytelse på sin egen livssituasjon. Dette forutsetter frie og demokratiske valg og inkluderende politiske prosesser. Dette er vi godt vant med i vårt land. Men i mange andre land opplever de det ikke slik.

Oslosenterets bidrag: Da vi startet Oslosenteret i 2006, satte vi i gang prosjekter som la til rette for interreligiøs dialog. Etter hvert tok vi også opp arbeidet med menneskerettigheter i ulike land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De senere årene har vi mer og mer prioritert demokratistøtte-prosjekter. Det er flere grunner til det: Det er et stort behov i flere land for å bistå i arbeidet med å utvikle og stabilisere demokratier. Oslosenteret har en stab med god bakgrunn for slikt arbeid, og vi er det eneste norske senteret med dette som hovedprogram.

Det vi gjør er å bidra til å utvikle politiske institusjoner og prosesser. Dette betyr konkret å gi råd til hvordan arbeidet kan legges opp i regjeringer, parlamenter og partier for å skape demokratiske og inkluderende prosesser. Videre har vi bidratt i arbeid med grunnlover, valglover og registrering av politiske partier og koalisjoner.

Dialog er vår arbeidsmetode, og respekt for menneskerettigheter og for spesielt utsatte grupper en integrert del av arbeidet for demokrati.

Øst-Afrika: Flere land i Øst-Afrika har de senere årene vært herjet av krig og konflikter. Nå forsøker de i økende grad å etablere fredelige samfunn med demokratisk styresett. Oslosenteret er, gjennom samarbeid med større internasjonale demokrati-institusjoner, invitert til å bidra i denne utviklingen.

I Kenya har vi gjennom flere år deltatt i arbeidet med å utvikle demokratiske samarbeidsprosesser gjennom rådgivning til regjering og politiske partier. Foran siste valg bidro vi spesielt til å forberede politikerne på en ny situasjon med noen partier i regjering, noen i opposisjon, til avløsning av den tidligere situasjonen med alle større partier i samme regjering. Videre har vår spesialrådgiver for Kenya bidratt i arbeidet med valglov og oppbygging av et kontor for registrering av politiske partier og koalisjoner.

Somalia har som kjent vært herjet av borgerkrig og mangel på politiske institusjoner i mange år. Sikkerheten i landet er blitt noe bedre, selv om vi fortsatt opplever voldsepisoder, slik som nå på nyåret. Det er valgt et parlament, en president og en regjering, men basert på de etniske gruppene. Det er ambisjoner om å basere neste valg i 2016 på politiske partier, og Oslosenteret bidrar med rådgivning i dette arbeidet.

Videre har vi, på initiativ fra presidenten i parlamentet, utviklet et prosjekt for støtte til arbeidet ved hans kontor og for komitelederne.

Tilsvarende vil vi nå også utvikle et prosjekt for støtte til arbeidet for enkelte statsråder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Alt dette har som siktemål å bistå Somalia i arbeidet for å bli et demokratisk samfunn.

Sør-Sudan er verdens yngste stat som fikk sin selvstendighet for to og et halvt år siden. Dessverre har vi de siste ukene sett hvordan rivalisering mellom ulike politiske ledere har slått ut i krigshandlinger.

Oslosenteret er engasjert i et prosjekt hvor vi vil bidra til at ungdom får sin stemme inn i den politiske prosessen, spesielt i arbeidet med en revidert grunnlov. Sammen med en lokal partner etablerer vi fora for ungdomsdialog i alle ti delstatene og på nasjonalt nivå. Vi håper at forholdene vil tillate at dette viktige arbeidet kan fortsette.

Burma/Myanmar har tatt viktige steg i retning av demokrati. Men den avgjørende testen kommer ved valget om to år. Før den tid må Grunnloven endres i mer demokratisk retning, og det må inngås fredsavtaler med alle de store etniske minoritetene. Oslosenteret er engasjert gjennom samtaler med regjering og opposisjon og i et prosjekt for ungdomsdialog i delstaten Kashin.

Mer demokrati: Oslosenteret har også aktiviteter i andre land. Vi registrerer med tilfredshet at våre bidrag er etterspurt, og det gir inspirasjon når vi ser at arbeidet gir resultater.

Jeg håper på ytterligere framgang for demokrati og menneskerettigheter i det nye året!

Les også
Dropper religion i bistandsmeldingNorsk bistand
Les også
Bondevik vil be Suu Kyi ta opp etnisk diskriminering
Les også
Terroråret 2014