Aung San Suu Kyi holder en tale i Yangon i Myanmar 27. mai. (Foto: REUTERS/Soe Zeya Tun / NTB Scanpix)

Bondevik vil be Suu Kyi ta opp etnisk diskriminering

Han rei­ser tors­dag til Myanmar, og skal møte op­po­si­sjons­po­li­ti­ke­ren.

Som freds­pris­vin­ner og men­neske­retts­for­kjem­per for­ven­tes det at Aung San Suu Kyi sier kla­re­re fra om over­gre­pe­ne mot mus­li­me­ne i My­an­mar, mener tid­li­ge­re stats­mi­nis­ter Kjell Magne Bon­de­vik.

Han rei­ser tors­dag til lan­det, og skal møte op­po­si­sjons­po­li­ti­ke­ren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg vil ta opp si­tua­sjo­nen for mus­li­me­ne, be­kref­ter han.

Det har vært nye sam­men­støt mel­lom bud­dhis­ter og mus­li­mer i My­an­mar, noe som har skapt frykt for at de et­nis­ke kon­flik­te­ne sprer seg.

Mus­li­mer er en liten mi­no­ri­tet, rundt 5 pro­sent av be­folk­nin­gen i bud­dhist-do­mi­ner­te My­an­mar, og men­neske­retts­or­ga­ni­sa­sjo­nen Human Rights Watch har an­kla­get myn­dig­he­te­ne i lan­det for å dis­kri­mi­ne­re grup­pen.

Stemp­let som ulov­li­ge

I del­sta­ten Rak­hi­ne vest i lan­det har det vært harde kam­per mel­lom mus­lims­ke roy­hy­in­ga­er og bud­dhis­ter. Myn­dig­he­te­ne mener roy­hy­in­ga­ne er ulov­li­ge inn­vand­re­re fra nabo­lan­det Bang­la­desh. Grup­pen nek­tes stats­bor­ger­skap, og reg­nes hel­ler ikke som et­nisk mi­no­ri­tet. For­ri­ge uke ble det kjent at myn­dig­he­te­ne i del­sta­ten vil nekte mus­li­mer å få mer enn to barn, mens bud­dhis­ter kan få så mange de øns­ker.

Minst 200 ro­hin­g­ya­er er drept i vol­de­li­ge sam­men­støt med bud­dhis­ter det siste året, og 125.000 er dre­vet på flukt fra sine hjem.

Tirs­dag støt­te mus­li­mer og bud­dhis­ter sam­men også i en annen del av lan­det, nem­lig i byen Lashio like ved den ki­ne­sis­ke gren­sen. Lashio har hit­til vært spart for slike uro­lig­he­ter.

Pre­si­dent­am­bi­sjo­ner

Op­po­si­sjons­le­der Suu Kyi har lenge vært kri­ti­sert for å tie om over­gre­pe­ne.

- Suu Kyi har am­bi­sjo­ner om å bli pre­si­dent om to år. For å bli det tren­ger hun først og fremst støt­te fra ma­jo­ri­te­ten, som er bud­dhis­ter. Hun er nok for­sik­tig for ikke å miste støt­te fra fler­tal­let, mener Bon­de­vik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Men vi for­ven­ter at hun sier kla­re­re fra om over­gre­pe­ne, og vil gi ut­trykk for det i sam­ta­le­ne med henne, sier han.

Bon­de­vik, som rei­ser i regi av Club de Mad­rid, en or­ga­ni­sa­sjon av over 90 tid­li­ge­re pre­si­den­ter og stats­mi­nist­re som ar­bei­der for de­mo­kra­ti, vil tilby Suu Kyi råd­gi­ving.

- En av ho­ved­ut­ford­rin­ge­ne My­an­mar står over­for er makt­de­ling mel­lom sen­tral­myn­dig­he­te­ne, del­stats­myn­dig­he­te­ne og de et­nis­ke mi­no­ri­te­te­ne. Altså en ut­vik­ling av en fø­de­ral stat. I Club de Mad­rid er det flere tid­li­ge­re stats­mi­nist­re og pre­si­den­ter fra fø­de­ra­le sta­ter. Vi kan der­for tilby råd­gi­ving, der­som det øns­kes, for­tel­ler Bon­de­vik.

For øvrig vil Bon­de­vik spør­re par­la­ments­med­lem Suu Kyi hvor­dan hun mener ar­bei­det med løs­la­tel­se av res­ten av de po­li­tis­ke fan­ge­ne går, og om ar­bei­det med end­rin­ge­ne av grunn­lo­ven.

- Dette er to av Suu Kyis po­li­tis­ke ho­ved­krav, og jeg vet det fore­går mye på disse fel­te­ne, sier Bon­de­vik.

Les også
Vil nekte muslimer å få mer enn to barn
Les også
Mosuda så hele familien bli dreptRohinga-folket