Dropper religion i bistandsmelding

Dagens stortingsmelding om bistand er blottet for religions rolle i utvikling. - Det er ganske utrolig, sier bistands-generalsekretær.

- Nei, det er ikke noe om re­li­gion i denne stor­tings­mel­din­gen, sier ut­vik­lings­mi­nis­ter Heik­ki Eids­voll Holm­ås (SV) til Dagen.

I dag, fre­dag. 5. april, lan­se­rer han stor­tings­mel­ding om bi­stand.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hans for­gjen­ger Erik Sol­heim (SV) høs­tet stor an­er­kjen­nel­se blant kris­te­li­ge bi­stands­or­ga­ni­sa­sjo­ner da han som­mer­en 2010 un­der­stre­ket hvor vik­tig det var å ta Gud al­vor­lig i bi­stands­ar­bei­det og di­plo­ma­ti­et. Ut­spil­let ble fulgt opp av Oslo­sen­te­rets pro­sjekt «Re­li­gion i ut­vik­ling» med folke­mø­ter i fire nors­ke byer og en slut­t­rap­port. I mel­lom­ti­den ble Sol­heim er­stat­tet med Heik­ki Holm­ås.

- Hvor­for ser vi ikke spor av re­li­gio­nens plass i bi­stan­den?

- Dette er en stor­tings­mel­ding om rett­fer­dig for­de­ling og sær­lig øko­no­misk for­de­ling. Der­for er ikke re­li­gion et sen­tralt ele­ment, sier Holm­ås.

Han kom nett­opp til­ba­ke fra Tan­za­nia hvor han møtte mus­lims­ke, ka­tols­ke og pro­tes­tan­tis­ke le­de­re.

- De var vel­dig be­kym­ret for en si­tua­sjon hvor re­li­gion ble brukt til å mar­ke­re parti­po­li­tikk. I en rekke land pågår det kon­flik­ter mel­lom tros­ret­nin­ger, og det er eks­tremt be­kym­rings­fullt, sier Holm­ås.

- Kan for­and­re ver­den

Ge­ne­ral­sek­re­tær Jørn Lem­vik i Digni, pa­ra­ply­or­ga­ni­sa­sjo­nen for ut­vik­lings­ar­beid i mi­sjons­or­ga­ni­sa­sjo­ner og kirke­sam­funn, kal­ler det utro­lig at stor­tings­mel­din­gen ikke vi­dere­fø­rer re­li­gio­nens rolle i ut­vik­ling.

- Jeg snak­ket nett­opp med leder for de ang­li­kans­ke kir­ke­ne i Afri­ka. Han sier at kir­ken kan for­and­re ver­den. Det er ingen andre struk­tu­rer som er i nær­he­ten, sier Lem­vik på te­le­fon fra Ugan­da.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han er uenig med Holm­ås i at re­li­gion ikke er re­le­vant når stor­tings­mel­din­gens tema er rett­fer­dig for­de­ling.

- At de ikke ser at kir­ke­ne kan være med­spil­ler eller mot­spil­ler når det gjel­der rett­fer­dig for­de­ling, er vel­dig svakt. I det si­vi­le sam­funn her i Afri­ka er det ingen aktør som har det po­ten­sia­let. De tren­ger ikke bygge til­lit. Det har de al­le­re­de, sier Lem­vik.

Vil styr­ke tros­fri­het

Holm­ås har tid­li­ge­re vars­let at norsk bi­stand i stør­re grad vil stil­le krav til men­neske­ret­tig­he­ter, de­mo­kra­ti og rett­fer­dig for­de­ling in­ternt i mot­ta­ker­lan­det. Her vil det også være krav til re­li­gions­fri­het.

- I spørs­mål om men­neske­ret­tig­he­ter tar vi opp rett til tros­fri­het, yt­rings­fri­het og or­ga­ni­sa­sjons­fri­het. Tros­fri­het er av­gjø­ren­de for men­neske­ret­tig­he­te­ne, og vi har en egen tros­fri­hets­am­bas­sa­dør som er et vik­tig skritt, sier Holm­ås.

«Tros­fri­hets­am­bas­sa­dø­ren» Ha­rald Neple, leder av Uten­riks­de­par­te­men­tets mi­no­ri­tets­pro­sjekt, be­kref­ter at re­li­gions­fri­het er et ele­ment i stor­tings­mel­din­gen.

- Det er mer snakk om mi­no­ri­te­ters stil­ling enn tros­fri­het som sådan. Ho­ved­bud­ska­pet er at det leg­ges mer vekt på men­neske­ret­tig­he­ter og de­mo­kra­ti. Vi øns­ker å styr­ke sta­ters mu­lig­he­ter til å opp­fyl­le de sva­kes­te grup­pe­nes ret­tig­he­ter.

Bis­kop del­tar

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ut­vik­lings­mi­nis­ter Holm­ås har in­vi­tert Ha­mar-bis­kop Solveig Fiske med på lan­se­ring av stor­tings­mel­din­gen i dag.

- Kir­kens neste­kjær­lig­hets­tanke­gang har all­tid gått hånd i hånd med ar­bei­der­be­ve­gel­sen og mitt par­tis so­li­da­ri­tets­tanke­gang. Det er ut­sprin­get for mye av opp­tak­ten til bi­stand, sier SV-stats­rå­den.

Fiske opp­ly­ser at hun er in­vi­tert med for å snak­ke om hen­nes og kir­kens en­ga­sje­ment for men­neske­verd, rett­fer­dig­het og men­neske­ret­tig­he­ter.

- Noen spørs­mål trer ty­de­lig frem: hvor­for har vi fort­satt glo­bal fat­tig­dom? Det er en av men­nes­ke­he­tens størs­te glo­ba­le ut­ford­rin­ger, sier Fiske.

Dagen

Norsk bistand

Norsk bistand økte i fjor med 1 milliard til 27,6 millarder kroner

Økningen skyldes i stor grad økte utbetalinger til energisektoren og skogbevaring

Til sammen 111 land fikk økonomisk bistand fra Norge