BIBELENS TALE: Bibelen taler tydelig om seksuell renhet. Derfor vil vi kristne gjerne ta det på alvor, skriver Sverre H. Skilbreid.

Å fortie skaper ikke seksuell renhet

Bibelen taler tydelig om seksuell renhet. Derfor vil vi kristne gjerne ta det på alvor. Men vårt alvor blir ofte fortielse.

Et barn som opplever at seksualiteten våkner, kan bli overveldet. Uten støtte, velsignelse og språk forblir det et «barn». Den voksne kan bli som en barnesoldat med et farlig våpen i hendene. Og så er vi overrasket over hvorfor seksuell synd plutselig skjer midt i menigheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den voksne soldaten gjør hele landsbyen trygg. Med det samme våpenet på ryggen, med sin farlighet. Seksuell renhet og trygghet er ikke å fortie og trykke ned, men å eie. Uten eierskap kan seksualiteten ikke bli voksen.

«Derfor skal mannen forlate sin far og sin mor og holde fast ved sin kvinne, og de to skal være én kropp.» (1 Mos 2) Dette er noe av det første som sies om mennesket. Så grunnleggende er mann og kvinne skapt omkring sin evne til å bli ett og skape nytt liv. Vi kan ikke la være å gi det støtte og språk, og tro at det går bra.

Det som ikke er eid framfor Gud, havner på utsiden. En så stor og kraftfull del av mennesket blir fremmed, ikke elsket, og ikke æret. Da kommer skam og synd, ofte på likt, og lander som fugler på det vi kastet utenfor. Å fortie og trykke ned skaper ikke kristen renhet.

Det er mulig å snakke skikkelig om disse tingene. Uten at det blir kleint eller bryter grensene. Vi er skapt til det. Det er gode stier å tråkke opp og befolke.