JUBELKVELD: Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson avbildet under valgnatten der han jubler over resultatet som gjorde partiet hans til Sveriges nest største.

Det brennes, skytes og bombes. Selvfølgelig vokser Sverigedemokraterna

Årets valgkamp ble tilnærmet perfekt for Jimmie Åkessons parti.

Opptellingen etter det svenske valget har utviklet seg til å bli en «rysare», som de kaller det der borte. Valgnatten har både kommet og gått uten at noen av blokkene har turt å slå fast at de har sikret seg regjeringsmakten.

Den borgerlige blokken leder i skrivende stund med et fattig mandat, men det endelige resultatet vil ikke foreligge før etter en endelig fintelling er gjennomført senere i uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og fra tidligere valg vet vi også at regjeringsforhandlingene kan dra ut i tid i Sverige. Forrige gang tok det fire måneder fra valgdagen til det det ble endelig klart hvem som ble svensk statsminister.

En ting er imidlertid uansett sikkert: Sverigedemokraterna står igjen som valgets store vinner. Det har med sin oppslutning på 20,6 prosent blitt Riksdagens nest største, kun slått av de regjerende Socialdemokraterna.

Partiets fremgang har nærmest vært eksplosjonsartet de siste årene. Det er bare 12 år siden Sverigedemokraterna kom over sperregrensen for første gang. Men bare tre valg senere så stemmer altså mer enn hver femte svenske på Jimmie Åkessons parti.

Sverigedemokraternas suksess har overrasket mange. Men det er det egentlig ingen grunn til. Slik valgkampen utspilte seg, er det nesten rart at partiet ikke ble enda større.

For opptakten til dette valget var nærmest perfekt for Sverigedemokraterna. Store deler av debatten har foregått på deres hjemmebane. Valgkampens viktigste saker har dreid seg om politikkområder der de har mest troverdighet hos velgerne: Lov, orden og innvandring.

Nå har svenskene rett og slett fått nok av brennende biler i forstedene. De har gått lei av at det finnes soner i de store byene der politiet nærmest ikke tør å rykke inn. De aksepterer ikke lenger at oppgjør mellom etniske gjenger med skytevåpen og håndgranater skal være en hverdagslig foreteelse.

Og det er ikke bare de kriminelle selv som blir drept og skadet i disse skuddvekslingene. Tidlig i valgkampen ble en gjengleder drept i en henrettelseslignende episode midt inne på kjøpesenteret Emporia i Malmø. En kvinne som var ute og handlet ble hardt skadd da hun tilfeldigvis havnet i kuleregnet.

2022 ble det valget der det ikke lenger var mulig å holde lokk på denne typer debatter.

Gjerningsmannen var en 15-åring som i følge gjeldende svensk lovgivning kun risikerer fire år på en ungdomsanstalt før han igjen er ute og kan fortsette å være en fare for samfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

2022 ble det valget der det ikke lenger var mulig å holde lokk på denne typer debatter, inkludert den rollen en nærmest ukontrollert innvandring har spilt for å skape slike svenske tilstander. Denne gangen måtte de fleste partiene snakke om disse utfordringene, enten de ville eller ikke. Og selv om de bare for kort tid siden nærmest stemplet det som rasistisk i det hele tatt å diskutere slike spørsmål.

Denne forandringen tjener selvfølgelig Sverigedemokraterna. De har jo har hevdet disse synspunktene i årevis til tross for hatbeskyldninger fra de politikerne som nå altså sier akkurat det samme selv.

FØRST: Kristdemokaternas partileder Ebba Busch var den første som normaliserte forholdet til Sverigedemokraterna.

Det har selvfølgelig også hjulpet Sverigedemokraterna at de ikke lenger blir sett på som spedalske av de andre partiene på borgerlig side. Kristdemokraternas partileder Ebba Bush var den første som åpnet opp for partiet da hun møtte Jimmie Åkesson til et meget omstridt lunsjmøte i 2019. Siden har også Moderaterna normalisert forholdet til det partiet de tidligere ikke ville ta i med ildtang.

Hvis valgresultatet ender slik det nå ser ut, kan Sverigedemokraterna derfor bli en del av det parlamentariske grunnlaget for en borgerlig regjering.

Det er lite trolig at de selv sitter i den regjeringen. Men partiet vil nok kreve solide innrømmelser for å støtte en eventuell statsminister Ulf Kristersson fra Moderaterna.

Dermed kan den helt spesielle særsvenske blandingen av snillisme og naivisme når det gjelder innvandring, integrering og kriminalitet stå for fall.