Irans åndelige leder, ayatolla Ali Khamenei. Foto: Reuters / NTB scanpix

Ayatollaer med atomvåpen

Vestlige land som nå vil gjøre avtale med Iran om landets atomprogram, står i fare for å undervurdere den sterke religiøse drivkraften hos ayatollaene i Teheran. Inkludert deres fanatiske hat mot staten Israel.

I går møttes USAs utenriksminister John Kerry og hans iranske kollega Mohammad Javad Zarif i Sveits. Temaet var Irans atomprogram, forhandlinger som nå skal være på vei inn i en sluttfase.

Amerikanerne tror de kan få på plass en rammeavtale innen kort tid. I bytte mot forsikringer om at ayatollaene i Teheran kun skal brukes sin atomteknologi til fredelige formål, skal de internasjonale sanksjonene mot landet oppheves.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forhandlingene følges naturlig nok med argusøyne fra Jerusalem. En enighet mellom partene fortoner seg som det rene mareritt i regjeringskretser i Israel.

Statsminister Benjamin Netanyahu er så nervøs for en slik overenskomst at han tidligere denne måneden var villig til å ytterligere forsure forholdet til USAs president ved å takke ja til å tale mot avtalen i Kongressen i Washington.

Vi har stor forståelse for den israelske uroen. Det er all grunn til å være skeptiske til om prestestyret i Teheran kommer til å følge opp de forpliktelsene de tar på seg.

Israel frykter at Iran kun vil bruke en stopp i sanksjoner og en lettelse av det internasjonale presset til å fortsette sitt atomvåpenprogram i hemmelighet. Det kan rett og slett bli lettere å gå videre på veien mot bomben hvis de handelsrestriksjonene som nå er pålagt landet, forsvinner.

Siden kuppet i 1979 har det iranske ayatolla-styret vært et av de mørkeste regimene i verden. Det var de som brøt alle regler for samkvem mellom nasjoner, tok amerikanske diplomater som gisler og holdt dem fanget i deres egen ambassade i Teheran i 444 dager i 1979-81.

Dette historiens aller alvorligste brudd mot det internasjonalt diplomati er grunnen til at det fortsatt ikke er normale ambassade-forbindelser mellom USA og Iran.

Det var også de iranske myndighetene som avsa dødsdommen mot forfatteren Salman Rushdie og alle hans oversettere og forleggere. Det var en fatwa som også fikk konsekvenser for Norge da Aschehoug-sjef William Nygaard ble skutt utenfor sitt hjem i Oslo i 1993.

Og det er fra Teheran truslene om å fjerne staten Israel fra kartet har kommet gjentatte ganger de siste årene. Israels velbegrunnede frykt er at det iranske regimet skal prøve å skaffe seg de våpnene de trenger for å gjøre alvor av sine trusler. Ayatollaer med atomvåpen er et mareritt-scenario for israelerne. Og for alle oss andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi mener det er naivt å tro at iranerne vil forlater sine langsiktige mål om å skaffe atomvåpen bare fordi de signerer et felles dokument sammen med USA, et land de forøvrig omtaler som «den store satan». Hvor mye er et sånt papir egentlig verdt?

Hva er så alternativet til den atomavtalen som nå ligger på bordet? Det er å fortsette å la sanksjonene virke. De skaper nå store problemer for regjeringen i Teheran. Hvorfor gi opp når man er så nærme?

Les også
Netanyahu fikk stående applaus i Kongressen
Les også
Kerry: Iran må bevise at de har fredelige hensikter
Les også
Bryter samarbeidet om sikkerheten
Les også
Israels eksistens er ikke selvsagt
Les også
Blodmåne og bønn ved VestmurenBlodmåner