polarisering: Det er ingen tvil om at vi lever i en polarisert verden, skriver artikkelforfatteren. Bildet viser en av flere som protesterer under valget i USA.
Illustrasjonsfoto: Jake Danna Stevens / AP / NTB
Å være kirke i et polarisert samfunn
Hva gjør polariseringen med oss? Hvordan velger vi de ord og handlinger som bringer kirkefremmede mennesker små eller store skritt nærmere Gud?
Norsk råd for misjon og evangelisering (Norme) skulle hatt sin årlige lederdag denne måneden. På grunn av smittevernsituasjonen er arrangementet avlyst. Men temaet for dagen er fortsatt hyperaktuelt:
«Mellom tydelighet og taushet. Å være kirke- og organisasjonsleder i et polarisert samfunn.» Med dette er vi ikke bare opptatt av strategiene, synspunktene og posisjonene, men også av lederne selv. Hva gjør polariseringen med oss? Hvordan forholder vi oss til den?
Det er ingen tvil om at vi lever i en polarisert verden. Presidentvalget i USA er ett ferskt eksempel. Retorikken er skarp og uforsonlig. Mye står på spill. Men polariseringen stopper ikke her. Også ellers ser vi steile fronter. Klimaet mellom nasjoner, folkegrupper, fellesskap og enkeltpersoner er tidvis betent.