PRESSEKONFERANSE: Justisminister Anders Anundsen, PST-sjef Benedicte Bjørnland og fungerende politidirektør Vidar Refvik forteller om politiet som iverksetter tiltak for en mulig terrortrussel. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix

Jihad på norsk

Det scenarioet PST har advart mot i flere av sine åpne trusselvurderinger, er nå i ferd med å bli virkelighet.

Reisende ved store trafikknutepunkt som Oslo S og Gardermoen ble i morgentimene i går møtt av tungt bevæpnet politi. Ved ti-tiden kom beskjeden om at myndighetene har høynet trusselnivået i landet. PST og E-tjenesten har grunn til å tro at ekstreme islamister i Syria planlegger et terrorangrep mot Norge innen få dager.

Ekstremisme-forsker Lars Gule peker overfor NTB på den ytterliggående islamistiske gruppen ISIL som den mest sannsynlige grunnen til at PST nå har slått alarm. Denne terrororganisasjonen har i løpet av kort tid tatt kontrollen over store landområder i Syria og Irak.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men ISIL har samtidig et uttalt mål om å flytte konflikten ut av Midtøsten og gjøre den global. Gruppen har vært en aktiv bakspiller for å rekruttere nordmenn til sin terroraktivitet. Norske muslimer som kommer ned for å kjempe på islamistenes side, får våpentrening, krigserfaring - og sannsynligvis også detaljert og praktisk terroropplæring.

Utviklingen i Syria og Irak viser hvor farlig situasjonen blir når nasjonalstater bryter sammen og terrororganisasjoner får kontroll over større landområder. Farlig, ikke bare for den nasjonen som det gjelder. Men også for andre land. Først og fremst naboene, men i økende grad også nasjoner langt borte.

Vi har sett dette mønsteret en rekke ganger, først og fremst i Midtøsten og Sentral-Asia. Lovløse og terroristkontrollerte områder blir planleggings-, rekrutterings- og oppmarsjsted for terrorisme også utenfor landets grenser.

Vi så det første gang i Jordan på 60-tallet. PLO var i ferd med å forvandle landet fra et arabisk kongedømme til terrorreir, da kong Hussein sa stopp i september 1970 og kastet ut Yassir Arafat og hans organisasjon. PLO søkte tilflukt i Jordan og destabiliserte også den nasjonen. Samtidig som Arafats menn spredte død og fordervelse rundt om i verden, særlig mot internasjonal luftfart.

Da Taliban kontrollerte Afghanistan gav de al-Qaida fritt spillerom. Osama bin Laden kunne planlegge og gjennomføre sitt 11.-september-angrep i 2001.

I dag kontrollerer terroristene i Hamas Gaza-stripen og har forvandlet sitt tett befolkede landområde til en en eneste stor utskytningsrampe for raketter mot Israel.

Men ISIL har enda større mål. De ønsker å føre verdensomspennende hellig krig. Den selverklærte «staten» de har opprettet på syrisk og irakisk jord er bare starten. Med den som base vil de angripe de vantro vestlige nasjoner.

Den store, muslimske innvandringen til den vestlige verden har unektelig skapt nye utfordringer for terrorbekjempelsen. Stadig flere av de farlige og terrortrente islamistene besitter nå vestlige pass. I økende grad også norske.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det scenarioet PST har advart mot i flere av sine åpne trusselvurderinger, er nå i ferd med å bli virkelighet.

Les også
Norske islamister i Syria avbildet med terrorledere
Les også
Ekstreme islamister truer Norge
Les også
Syria-farere ville ikke snakke med PST
Les også
Syria et kjerneområde for jihadister
Les også
Bevæpnet politi mobiliserer etter terrortrussel